Холандия иска два положителни доклада, за да ни допусне в Шенген

OFFNews 14 декември 2011 в 11:38 1300 0

Два поредни положителни доклада ни делят от Шенген.

Холандия иска да прочете два последователни европейски доклада с положителни оценки за усилията на България и Румъния в борбата с корупцията, преди да вдигне наложеното вето върху влизането на двете страни в Шенген. Това заяви вчера холандският вътрешен министър Херд Леерс, цитиран от европейски медии.

„Трябва да видим два последователни положителни доклада, които да свидетелстват, че напредъкът в борбата с корупцията и организираната престъпност е категоричен, преди да можем да одобрим пълното присъединяване на България и Румъния към Шенген”, заяви Леерс във вторник след среща с европейските си колеги в Брюксел.

Решението на Холандия ще забави българското и румънското членство в зоната на свободно движение поне до юли 2012 година, когато се очаква вторият доклад след техническата актуализация на информацията, предвидена за февруари. Във връзка с това, че София и Букурещ са изпълнили изискванията за членство в Шенгенското пространство, Леерс подчерта, че е необходимо не само добра екипировка и персонал, а и гаранция за съблюдаването на законите в двете страни.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За политиката