Хиляди цивилни в капан в Северодонецк

OFFNews 16 юни 2022 в 08:40 1427 1

Лисичанск

Снимка Getty Images

Дим се издига след руско нападение в района на Лисичанск, Украйна, 15 юни 2022 г.

Организацията на обединените нации предупреждава, че хиляди цивилни са в капан в украинския град Северодонецк, а основните доставки са на привършване. Много от тях се крият в бункери под химическия завод "Азот" в града.

Последният мост, водещ към града, беше разрушен по време на сраженията по-рано тази седмица, което на практика затвори в капан останалите 12 000 жители на града.

В продължение на седмици превземането на Северодонецк е основна военна цел на Русия, която сега контролира по-голямата част от града.

"Липсата на вода и канализация е голямо притеснение. Това е огромна грижа за нас, защото хората не могат да оцелеят дълго време без вода", заяви пред Би Би Си говорителят на службата по хуманитарни въпроси на ООН Савиано Абреу.

Г-н Абреу допълни, че хранителните запаси и здравните провизии са на изчерпване и в Северодонецк, който се намира в източната част на украинската Луганска област.

ООН се надява да предостави помощ на хората, блокирани в града, но продължаващите сражения означават, че агенциите ѝ не могат да получат достъп или гаранции за безопасно достигане до цивилното население, което все още се намира там, включително жени, деца и възрастни хора.

Предупреждението последва руските обещания за отваряне на хуманитарен коридор по-рано в сряда, за да се евакуират цивилните, хванати в капан под завода "Азот". Досега обаче няма потвърждение, че планираният безопасен маршрут - който би евакуирал цивилните към контролираната от Русия територия на север от града - действително е бил осъществен.

В сряда официален представител на проруските сепаратисти обвини украинските сили, че "напълно са осуетили" евакуацията на цивилните, блокирани в химическия завод.

"В "Азот" бойци се опитват да осуетят евакуацията! От територията на завода бойците са започнали да стрелят от миномет и танк", пише в Telegram Родион Мирошник, "посланик" в Москва на самопровъзгласилата се Луганска народна република.

Руските медии също така обвиниха украинските сили за това, че цивилни са попаднали в капан заедно с нейните бойци в завода - обвиниха ги, че използват местните жители като "жив щит".

Притежаваната от "Газпром" телевизия НТВ предположи, че под централата може да има затрупани до 1200 души, включително деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews