Хиляди протестираха в Тел Авив срещу правителството на Нетаняху

OFFNews 21 януари 2024 в 20:28 1078 0

Протести

Снимка Ройтерс

Протестът, в който множеството поиска ръководството на Израел да си ходи.

Хиляди протестираха по улиците на Тел Авив срещу правителството на Бенямин Нетаняху. Демонстрантите настояват за оставка на кабинета. Те обвиняват премиера Бенямин Нетаняху в лошо отношение към сигурността на страната и призовават за нови избори, съобщи Ройтерс.

"Правителството, което ни изостави на 7 октомври, продължава да ни изоставя всеки ден. Време е да си ходи", заяви Ноам Алон, сестра на убит израелски войник.

Масовите антиправителствени протести, които разтърсиха Израел през 2023 г., престанаха след атаката на "Хамас" на 7 октомври, а политическите разногласия бяха оставени настрана.

Нетаняху се обяви срещу създаването на палестинска държава, което предизвика напрежение между Вашингтон и Тел Авив. Премиерът отново настоя Израел да запази контрола за сигурност над всички палестински територии. По думите му това условие противоречи на идеята за създаване на бъдеща палестинска държава.

Призивите за промени в ръководството на страната се обостриха с войната в Газа, която продължава вече четвърти месец, а проучванията на общественото мнение показват спадаща подкрепа за Нетаняху. Това беше отразено в избирателната активност в събота вечерта на централен площад в Тел Авив, където се проведоха много от миналогодишните протести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика