Хиляди на протест срещу съдебната реформа в Полша

OFFNews 04 юли 2018 в 11:14 1180 0

Снимка Twitter/Christian Davies

Хиляди излязоха на протест във Варшава и редица други полски градове за независимостта на съда и върховенството на закона, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. 

Между 4000 и 5000 души се събраха снощи пред сградата на Върховния съд в столицата в подкрепа на председателката на съда и другите съдии, които оспорват съдебната реформа, задължаваща навършилите 65 години съдии да се пенсионират. Около една трета от върховните съдии са засегнати от промяната.

Демонстрантите скандираха "Свободни съдилища!" и "Долу диктатурата!".

Протести се състояха и в Гданск, Краков, Лодз, Катовице и Вроцлав.

Председателката на Върховния съд Малгожата Герсдорф дойде да благодари на демонстрантите във Варшава и бе аплодирана, когато отново заяви, че ще остане на тази длъжност до 2020 г.

Подобна демонстрация се състоя и тази сутрин по повод "връщането на работа" на Герсдорф. Вчера президентът Анджей Дуда заяви, че съгласно приетото от управляващата партия "Право и справедливост" законодателство Герсдорф от днес излиза в пенсия.

Тя обаче днес отново дойде в съда.

"Присъствието ми тук не означава, че се ангажирам с политика. Правя всичко това, за да защитя правовата държава", каза Герсдорф, цитирана от Франс прес. "Правя всичко това, за да покажа къде е границата между конституцията и нарушението на конституцията", допълни тя и изрази надежда, че в Полша ще бъде възстановено върховенството на закона.

Герсдорф каза, че приетото законодателство е неконституционно и не може да бъде приложено. Негови критици казват, че то е част от усилията на изпълнителната власт да поеме контрол върху съдебната система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови