Хиляди израелци протестираха срещу Нетаняху в Тел Авив

Популярността на израелския премиер спадна рязко след масовите убийства на "Хамас" на 7 октомври

OFFNews 14 януари 2024 в 10:17 1447 0

Снимка БТА/АП

Няколко хиляди протестиращи се събраха в Тел Авив, за да поискат оставката на премиера Бенямин Нетаняху, обвинявайки правителството му, че не прави достатъчно, за да върне у дома заложниците, които "Хамас" все още държи в ивицата Газа.

Протестът се проведе в навечерието на стотния ден от началото на войната в Газа, предаде ДПА. 

Популярността на Нетаняху рязко спадна след масовите убийства на "Хамас", като израелската общественост го обвини, че не е подготвил достатъчно добре силите за сигурност за подобна атака.

Опитът на Нетаняху, който оглавява правителствена коалиция, включваща ултрарелигиозни и крайнодесни партии, да прокара изключително спорна съдебна реформа също предизвика вълна от масови протести миналата година.

Протестът се проведе в навечерието на стотния ден от началото на войната в Газа, предизвикана от най-тежкото клане в историята на Израел, извършено от "Хамас" и други екстремистки групировки.

На 7 октомври миналата година те убиха около 1200 души в израелските гранични райони близо до Газа и отвлякоха около 240 души в палестинския анклав.

В отговор Израел подложи Газа на обстрел и започна сухопътна офанзива в ивицата. По време на прекратяването на огъня през ноември 105 заложници бяха освободени в замяна на 240 палестински затворници, но оттогава има малко признаци на надежда за семействата на все още задържаните.

Близо 24 000 палестинци загинаха по време на кампанията на Израел за елиминиране на "Хамас" от Газа, по данни на здравните власти в контролирания от ислямистката група анклав.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика