Хиляди израелци на антиправителствен протест под надслов ''120 дни под земята''

OFFNews 04 февруари 2024 в 10:22 1304 0

Протестите в Тел Авив

Снимка Getty Images

Протестите в Тел Авив

Хиляди израелци излязоха на протести с искане правителството на премиера Бенямин Нетаняху да направи повече за освобождаване на заложниците, отвлечени от палестинската ислямистка групировка "Хамас", предадоха ДПА и БТА. 

Роднини на похитените се включиха в митинг в Тел Авив под мотото "120 дни под земята".

"Биби, моля те, върни ги у дома на всяка цена", обърна се към премиера Бенямин Нетаняху 15-годишно момче, чийто братовчед е бил отвлечен на 7 октомври.

Участниците поискаха оставката на Нетаняху.

Лидерите на политическите сили в кабинета на премиера заплашиха, че ще оттеглят подкрепата си за управляващата коалиция, ако Нетаняху направи отстъпки пред "Хамас".

Около 1000 демонстранти се събраха и в Йерусалим. Протести имаше също и в Хайфа, Беершеба, както и пред частния дом на Нетаняху в Кесария.

 САЩ, Египет и Катар полагат усилия за постигане на ново споразумение между Израел и "Хамас" за освобождаване на заложници. Появиха се съобщения, че израелските преговарящи са приели предложение, което предвижда постепенното освобождаване на пленени в замяна на по-дългосрочно прекратяване на огъня и освобождаване на палестински затворници, отбелязва ДПА. Сега се очаква позицията на "Хамас" по въпросното предложение.

Израелската армия се сражава с "Хамас" в ивицата Газа от 7 октомври, когато терористичната групировка предприе атака срещу Южен Израел, при която бяха убити около 1200 души, а близо 250 бяха отвлечени.

Контролираните от "Хамас" здравни власти в анклава заявиха, че от началото на войната са загинали най-малко 27 238 палестинци, а 66 452 са били ранени. Данните не могат да бъдат проверени по независим път, но ООН и други наблюдатели ги смятат за достоверни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!