Хиляди германци на протест срещу турския президент

OFFNews Последна промяна на 29 септември 2018 в 18:43 3344 0

Визитата на турския президент в Германия е съпроводена от поредица скандали.

Хиляди се събраха на протест срещу турския президент Реджеп Ердоган в германския град Кьолн, съобщава БНР. Той пристигна на военното летище в града и беше посрещнат от премиера на Северен-Рейн Вестфалия Армин Лашет. До последно не беше ясно дали официално лице ще посрещне президента на Турция.

Визитата на турския президент в Германия е съпроводена от поредица скандали. На давания в негова чест банкет в резиденцията на германския президент в Берлин снощи, Ердоган внезапно промени речта си и отправи нечувано остри нападки срещу домакините си.

"В Германия обикалят стотици терористи, които са осъдени за връзките си с движението Гюлен в Турция. Германия не ги дава на турското правораздаване. Наистина ли при вас спокойно по улиците могат да ходят терористи?“ - попита внезапно Ердоган гостите на вечерята. След това той настоя германските власти незабавно да предадат на Турция турския журналист Джан Дюндар, който от две години е в изгнаничество в Германия.

Главният ледактор на "Джумхюриет" беше осъден в Турция на пет години затвор за своя критична статия. Ердоган дори заплаши, че ще отмени всичките си пресконференции, ако на тях присъства Дьондар. "Може да звучи странно на германските ми колеги, че политически лидер може да бойкотира или да анулира пресконференция заради журналист, но Ердоган не е свикнал да се среща с критични журналисти", заяви Дьондар.

Днес в Кьолн Ердоган ще открие нова джамия, но и това събитие е съпроводено със скандали. Джамията е финансирана от турско-ислямската общност "Дитиб". Германското контраразузнаване я проверява за връзки с ислямисти. Затова и до последно не се знаеше дали премиерът на Северен Рейн-Вестфалия ще се срещне с Ердоган. Лашет все пак реши да го посрещне, но само на летището.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови