Хиляди американци на протест за контрол на оръжията (снимки)

Вероника Шербанова 27 януари 2013 в 11:52 1646 0

Шествие за контрол на оръжията в САЩ, Снимка: ЕПА
Шествие за контрол на оръжията в САЩ, Снимка: ЕПА

Хиляди американци излязоха в събота на шествие във Вашингтон за по-строг контрол върху оръжията.

На всеки две седмици ученик или студент загива от огнестрелно оръжие, посочи секретарят по образованието Арн Дънкан. Става въпрос за отговорност към оръжията, за сигурност, за по-малко мъртви американци, по-малко мъртви деца, по-малко хора, живеещи в страх“, допълни той. По думите му контролът на оръжията в никакъв случай не означава, че ще бъдат отнети някакви конституционни права.

Начело на демонстрациите беше кмета на града Винсънт Грей. Шествието премина от Капитолия до Вашингтонския монумент.

В него се включиха жители на Нютаун, щата Кънектикът, където в средата на декември 20-годишният Адам Ланза застреля 20 деца и шестима възрастни в началното училище в града.

В демонстрациите се включиха и редица холивудски актьори, които подкрепят инициативата на президента Барак Обама за забрана на щурмовите и полуавтоматичните оръжия и пълнителите с голям капацитет. Обама предлага още купувачите на оръжия да преминават през по-задълбочени проверки и през обучения за сигурност при употреба на оръжието.

Шествието е отговор на проведените преди седмица в САЩ митинги в защита на правото на лично оръжие.
Около 11 000 американци са загинали от огнестрелно оръжие през 2011 г. 19 766 пък са самоубийствата с огнестрелно оръжие. 32% от домакинствата в САЩ признават, че притежават оръжие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови