Хиляда овчари нахлуха в румънския парламент

OFFNews 15 декември 2015 в 19:16 7426 4

Снимка EPA

Над 1000 овчари нахлуха в румънския парламент, като пробиха полицейския кордон, въпреки че органите на реда опитаха да го спрат със сълзотворен газ. 

Овчарите се събраха пред сградата на парламента в румънската столица, за да се обявят против ограничението за количеството на овчарските кучета, с които могат да разполагат. Според местни медии около 4000 пастири са пристигнали в Букурещ във вторник, за да вземат участие в протеста. 

Ограничението беше прието през юни, като според новия закон се забранява и воденето на стадата на открита паша между декември и април. Всеки пастир има право на едно куче за стадата в равнините, на две кучета в хълмистите райони и на три в планинските райони. Всички кучета над тази бройка пък ще бъдат застрелвани. 

Причината за въвеждането на новите правила е, че според властите карпатските овчарки, които пастирите традиционно използват, са агресивни и убиват други животни, сред които сърни и малки глигани. 

Така законът на практика подкрепя интереса на ловците. 

Овчарите обаче са категорични, че в планините им трябват 10 кучета, а в равнините - около 5-6. 

След щурма на овчарите председателят на сената призова премиера Дачиан Чолош спешно да направи корекции в закона. Министър-председателят обаче обяви, че не може да направи това, тъй като законът е още в парламентарна процедура, но обеща да потърси други правни инструменти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews