Херцогинята на Алба почина на 88 г.

ОFFNews 20 ноември 2014 в 14:28 27777 10

Херцогиня Алба.

Снимка AP

Херцогиня Алба.

Най-известната и богата испанска благородничка - херцогинята на Алба, е починала в Севиля на 88 години, съобщи английският вестник "Телеграф".

Мария дел Розарио Каетана Алфонса Виктория Еужения Франциска Фиц-Джеймс Стюард е де Силва е била приета в болница в неделя с пневмония и възможни проблеми със сърцето.

Херцогинята беше майка на 6 деца, като е женена 3 пъти, за последно през 2011 г. за по-младия с 24 години от нея Алфонсо Диез.

Херцогинята беше далечна роднина на кралица Елизабет II, но се твърдеше, че е "по-благородна". Тя държеше световния рекорд за най-много аристократични титли - 7 херцогски, 19 графски и 23 маркизки.

Като глава на 530-годишният дом Алба на нея й беше позволено да язди коня си в катедралата в Севиля и да не коленичи пред папата. Някои специалисти дори твърдят, че испанската кралица трябва да се покланя пред нея заради факта, че херцогинята е потомка на Джеймс II от незаконния му син Джеймс Фиц-Джеймс, докато кралицата е от рода Сакс-Кобург-Гота, които се смятат за "парвенюта". 

Тя губи първия си съпруг през 1972 г. Сватбата им през 1947 г. се смята за последната велика феодална сватба на Испания, на която присъства каймакът на испанското благородничество, събрал се да наблюдава бракосъчетанието на красивата наследница и бляскавия морски офицер.

Вторият й брак е за интелектуалеца и бивш йезуитски свещеник, който умира през 2001 г. Той беше причина за притеснение у децата й относно огромното богатство на херцогинята. Преди сватбата обаче тя раздели наследството си - оценено на между 524 милиона и 3 милиарда лири - помежду им. Вторият й съпруг пък подписа специална декларация, че няма да предявява искове за богатството.

Тя оставя зад себе си имения в Мадрид, Марбеля, Ибиса и Севиля, както и първата карта на америките на Колумб, завещанието на крал Фернандо Католика, картини на Рембранд, Рубенс, Веласкес, Тициан, библиотека на стойност 20,5 милиона евро, която включва първо издание на "Дон Кихот" от 1605 г. и семейна библия от 1429 г. и т.н.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!