Хеликоптер атакува Върховния съд на Венецуела

OFFNews 28 юни 2017 в 07:31 4592 2

Венецуелския президент Николас Мадуро съобщи, че сградата на Върховния съд в Каракас е била нападната от хеликоптер, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Най-малко една граната е била хвърлена по сградата, но не е експлодирала. След това нападащият хеликоптер е прелетял над сградата на вътрешното министерство. По данни на Ройтерс хеликоптерът е полицейски.

Нападението беше извършено в момент, когато 54-годишният президент говореше на живо по държавната телевизия, съобщава АП. Освен това хеликоптерът е обстрелял сградата на съда.

Мадуро заяви, че е била задействана националната противовъздушна отбрана. Тя е осуетила нападението, което президентът определи като терористично. "То можеше да предизвика трагедия с десетки убити и ранени", подчерта президентът.

Мадуро заяви, че осъжда терористичното нападение и призова опозиционната "Коалиция на демократичното единство" да направи същото, предаде ТАСС.

В социалните медии се появиха снимки на син полицейски хеликоптер, носещ антиправителствен лозунг, предаде АП. Пилот на полицейски хеликоптер на име Оскар Перес призова за "бунт" срещу това, което той определи като "тиранията" на Мадуро.

"Имаме два избора: да бъдем съдени утре от съвестта си и хората, или да започнем още днес да се освобождаваме от това корумпирано правителство", заяви Перес. Той четеше изявление, а зад него стояха четирима души във военни униформи, маски за ски и носещи щурмови пушки.

"Президент Николас Мадуро, ние искаме незабавно да подадеш оставка заедно с министрите и да се свикат всеобщи избори", добави Перес, цитиран от ТАСС. Той заяви, че срещу правителството се обявява коалиция от военни, полицаи и граждани, националисти и патриоти, без партийна принадлежност.

Представителите на тази група водят наземна и въздушна операция, "за да върнат властта на демократичния народ и да възстановят конституционния ред", подчерта Перес.

Върховният съд на Венецуела беше един от основните инструменти на Мадуро в борбата с опозицията, която контролира парламента след победата на изборите през декември 2015 г., припомня ТАСС.

Министърът на комуникациите и информациите Ернесто Вилегас заяви, че в нападението е използван откраднат от полицията хеликоптер.

Източник: БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови