Heineken успя да продаде бизнеса си в Русия за 1 евро

OFFNews 25 август 2023 в 12:13 1605 0

бира

Снимка Getty images

Хайнекен успя за разлика от Карлсберг.

Биреният гигант Heineken обяви, че е успял да продаде руския си бизнес, който включва седем пивоварни и 1800 служители, на руска компания за опаковки и козметика за символичната сума от 1 евро. Другият най-голям производител на бира в света Carlsberg не успя да направи това - руските му активи бяха отнети от държавата, съобщи Би Би Си.

Heineken обяви приключването на сделката по продажбата на активи в Русия, като купувачът беше голям производител на парфюми, козметика и домакински продукти в аерозолни опаковки от Ставрополския край. Сделката получи всички необходими одобрения. С това завършва процесът на изтегляне от Русия, който започна през март 2022 г.

Според прессъобщението на компанията 100% от акциите на Хайнекен в Русия (ООО "Обединени пивоварни Хайнекен") са продадени само за 1 евро, като купувачът трябва да изплати вътрешногрупов дълг от около 100 млн. евро.

За същата сума през октомври 2022 г. Nissan се съгласи да продаде руското си подразделение на държавния автомобилен институт НАМИ, като тогава става последният голям световен автомобилен производител, който напуска Русия на фона на инвазията в Украйна.

Heineken изчислява, че продажбата на руските активи ще генерира "очаквана обща кумулативна загуба от 300 млн. евро". Това е по-добре от пълна загуба на контрол върху руските активи.

През тази година Русия предприе стъпки, за да препятства напускането на чужди компании. В края на април руският президент Владимир Путин подписа указ за временно управление на чуждестранни активи, а през юли Русия пое местните предприятия на френската Danone и датската Carlsberg, припомня Wall Street Journal.

32-годишният племенник на Рамзан Кадиров и чеченския министър на земеделието Якуб Закриев станаха главен изпълнителен директор на "Данон Русия", един от най-големите производители на млечни продукти в Русия, който беше прехвърлен под управлението на Федералната агенция за управление на собствеността. Пивоварната компания Baltika, собственост на Carlsberg, беше поета от 70-годишния си основател Таймураз Болоев.

За разлика от други големи международни компании (например Nissan), сделката с Heineken не предвижда обратно изкупуване. Новият собственик ще получи всички останали активи на холандската компания в Русия, включително седем пивоварни.

Купувачът е Arnest Group, производител на парфюми, козметика и домакински продукти в аерозолни опаковки. Продуктите му включват дезинфектанти, антиперспиранти, освежители за въздух.

През март миналата година, след избухването на войната в Украйна, Heineken обяви, че преустановява дейността си в Русия. По-късно един от най-големите производители на бира в света реши да се изтегли напълно от страната и да прехвърли руския бизнес на нов собственик. В крайна сметка процесът беше отложен до края на лятото на 2023 г.

Производството на бира с марката Heineken в Русия беше спряно още през пролетта на 2022 г., а сега в рамките на шест месеца ще бъде спряно и производството на бира с марката Amstel. Руските марки от портфолиото на Heineken ще останат.

Друга голяма пивоварна компания Carlsberg, която възнамеряваше да продаде руския си бизнес, не успя да го направи, тъй като Путин постави активите ѝ под временното управление на Росимущество.

След това, в края на юли, Heineken предупреди за по-сложни условия за излизане от руските активи на фона на "последните събития", като припомни, че заявлението му за одобрение на сделка за продажба в Русия е в процес на одобрение от властите.

Финализирането на сделката на Heineken с Arnest отне почти 18 месеца, отбелязва Wall Street Journal. През септември Arnest Group купи руския бизнес на американския производител на консерви Ball за 530 млн. долара. Heineken описва купувача на руския си бизнес като най-големия производител на козметика, стоки за бита и метални опаковки за леката промишленост в Русия.

Heineken заяви, че Arnest се е ангажирал да задържи персонала на Heineken в продължение на три години. Що се отнася до марките, ще бъдат запазени не само руските марки, но и австрийските марки Gösser и Edelweiss, както и чешката марка Krusovice.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки