Хавана алармира, че Русия изпраща кубинци на фронта в Украйна

OFFNews 05 септември 2023 в 15:46 1749 1

Куба

Снимка Getty Images

Куба

Куба алармира, че нейни граждани са незаконно принуждавани да се сражават на страната на Русия в Украйна.

"Министерството на вътрешните работи неутрализира мрежа за трафик на хора, действаща от Русия, с цел вербуване на кубински граждани, живеещи в Русия, както и дори на някои, живеещи в Куба, да се присъединят към въоръжените сили, които участват във военните операции в Украйна. Образувани са наказателни дела срещу лицата, участващи в тази дейност", гласи изявлението на ведомството в Хавана.

"Куба има твърда и ясна историческа позиция срещу наемничеството и играе активна роля в ООН в осъждането на тази практика. Куба не участва във войната в Украйна. Тя е действала и ще действа решително срещу онези, които участват в каквато и да е форма на трафик на хора с цел набиране на кубински граждани за наемници, които да воюват срещу дадена страна." - заявиха още от министерството на вътрешните работи в Хавана.

В края на май вестник "Рязански ведомости" съобщи, че няколко кубински граждани, живеещи в Рязан, са подписали договори с руското министерство на отбраната и са отишли на фронта в Украйна.

Същевременно базираната в Маями испаноезична медия America TeVe показа миналата седмица двама кубински тийнейджъри, които твърдят, че са били подмамени във Фейсбук да отидат да работят на строителни обекти за руската армия в Украйна. Във видеото младежите казват, че ги е страх и молят за помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!