Хасан Рохани: Иран не се стреми към война с никоя страна

OFFNews 26 юни 2019 в 11:47 1873 0

Хасан Рохани

Иранският президент Хасан Рохани каза на френския си колега Еманюел Макрон, че Иран "не се стреми към война с никоя страна, включително САЩ", съобщи иранската държавна агенция ИРНА, цитирана от БТА.

"Иран няма никакъв интерес да засилва напреженията в региона и не се стреми към война с никоя страна, включително САЩ", е казал Рохани на Макрон вчера в телефонен разговор.

Напрежението между Вашингтон и Техеран се засили след свалянето на американски дрон от Иран на 20 юни и опасенията за бъдещето на иранското ядрено споразумение, от което САЩ се оттеглиха миналата година.

В понеделник Макрон обяви, че ще се срещне с президента Доналд Тръмп в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в края на седмицата в Япония и ще обсъдят иранския въпрос.

Иранците винаги са били ангажирани в подкрепа на регионалния мир и стабилност и ще продължат да полагат усилия за това, е заявил Рохани на Макрон.

Иранският президент е подчертал, че спазването на ядреното споразумение от Иран "е обусловено от европейските обещания да се гарантират икономическите интереси на Иран, никое от което не се е конкретизирало".

"Ако Иран не може да спечели от споразумението, той ще намали ангажиментите си по него", е казал Рохани и е припомнил позицията, че Иран "никога няма да предоговори споразумението".

"САЩ носят отговорност за всички напрежения в региона", е заявил иранският президент и е отбелязал, че американският дрон е бил свален, след като са му били отправени предупреждения за нарушаване на иранското въздушно пространство.
Вашингтон твърди, че дронът му е бил свален в международното въздушно пространство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови