Хърватия става 28-та страна членка на ЕС

30 юни 2013 в 17:46 3652 3

Хърватия става 28-а страна членка на ЕС
Хърватия става 28-а страна членка на ЕС

Тази вечер в полунощ Хърватия ще стане 28-ата страна членка на Европейския съюз.

В неделя в цялата страна има празненства и концерти, целта на които е, да се отбележи историческото събитие. Брюксел също е готов да посрещне новия член в европейската общност. Фойерверките в столицата на Европа са готови за момента, в който хърватското знаме ще се присъедини към флаговете на останалите 27 държави членки на ЕС.

Хърватия ще стане втората страна от бивша Югославия, която става член на ЕС.  През 2004 година Словения стана първата страна членка след разпада на федеративната република.

Адриатическата държава ще стане 28-та членка на Европейския съюз. Хърватия е първата присъединяваща се страна след 2007 година, когато към общността влязоха България и Румъния.

Хърватия подаде молба за присъединяване към ЕС през 2003 година. Страната получи статут на кандидат-членка година по-късно. Преговорите между Европейския съюз и страната започнаха през октомври 2005 и приключиха през декември 2011 година. През март тази година страната завърши ратификацията от всички други 27 страни членки на общността. 

Въпреки всички празненства от официалните власти в страната, скорошни проучвания показват, че подкрепата за влизането на Хърватия в ЕС е малко под 50%. Едва един на всеки седем хърватски граждани пък иска еврочленството да бъде посрещнато с фойерверки и концерти. Причината за това е продължаващата вече пет години европейска икономическа криза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!