Хаос на летището: 500 тона помощи не могат да достигнат бедстващите в Афганистан

Талибаните позволиха хората да напускат страната и след 31 август, но само с валидни визи

Александра Маркарян 23 август 2021 в 16:52 2318 0

Афганистан

Снимка Getty Images

Афганистанските животи имат значение - пише на постера, който държи жена на протест в Полша

Повече от 500 тона помощи не могат да достигнат нуждаещите се от тях в Афганистан заради хаоса на летището в Кабул, предупреждава Световната здравна организация. 

Пратките не могат да достигнат до страната, блокирани са извън нея.

Става въпрос за хирургическо оборудване и хранителни пакети, изпратени в помощ на стотиците хиляди засегнати от насилието в превзетата от талибаните от седмица държава. Хиляди я напуснаха през последните дни, но пътническите полети са спрени. САЩ и други западни държави извършват евакуация през летището в Кабул, охранявано все още от американците.

"Докато светът е приковал поглед в евакуиращите се и излитащите самолети, ние имаме нужда да получим доставките, за да помогнем на тези, които са изоставени", настоява говорителката на СЗО Инас Хамам в изявление до "Ройтерс".

Здравната организация към ООН иска празни самолети да се отклоняват към Дубай, за да вземат доставките си по пътя към Кабул, откъдето излитат с евакуирани на борда.

С наближаването на крайния засега срок, до който американските сили трябва да напуснат страната - 31 август, расте и хаосът. Десетки хиляди хора губят надежда, че ще се избавят от "ада", както някои наричат оставането в Кабул под властта на талибаните.

Последните днес разрешиха местни хора да напускат страната и след 31 август, но само срещу валидни визи от приемащите страни, съобщава Би Би Си. Талибаните искат хората да останат и да работят за възстановяването на страната си, но няма да застават на пътя на тези, които искат да я напуснат, ако имат необходимите документи - заяви говорител пред британската медия.

Дали 31 август ще остане твърдо фиксираният краен срок за изтегляне? Все по-силно се чуват гласовете на тези, които настояват САЩ да отложат заминаването си. Сред тях е този на министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън, който утре, на среща на Г-7 за Афанистан, се очаква да повдигне въпроса пред американския президент Джо Байдън.

Протести в защита на афганистанския народ има във все повече страни по света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови