Хамас заглушаваше радарите ни оттам: Израел обясни защо разруши сграда на световни медии в Газа

Александра Маркарян 10 юни 2021 в 12:46 3753 0

Снимка Getty Images

"Хамас" е заглушавала радарите на израелската противоракетна отбранителна система от сградата в Газа, в която се помещаваха световни медии, затова израелската армия я е разрушила по време на Операцията "Пазител на стените" (Guardian of the Walls). Това става ясно от думите на посланика на страната в САЩ Джилад Ердан, който разясни какво се е случило и обяви, че Израел желае да съдейства на една от засегнатите медии - Associated Press (AP) - да възстанови редакцията си в Газа.

Световната новинарска агенция се помещаваше в 12-етажна сграда в Газа, разрушена по време на 11-дневния конфликт между Израел и "Хамас" и други палестински групировки (10-21 май 2021 г.).  В нея беше и катарската телевизия "Ал Джазира". Поразяването ù отприщи вълна от гняв и критики към Израел.

Н. Пр. Ердан е разяснил детайлно мотивите зад решението за въздушния удар по време на среща с ръководството на AP в щабквартирата ù в Ню Йорк, предава Ynet. В сградата е била инсталирана електронна система, използвана срещу противоракетната отбранителна система на Израел "Железен купол" (Iron Dome). Тя бе основното защитно средство на израелската армия срещу изстреляните от палестинските територии над 4000 ракети от "Хамас" по райони с цивилно население в Израел.

На срещата Н. Пр. Ердан е похвалил ролята на Associated Press и е казал, че не си представя да е възможно журналистите и останалите служители на новинарската агенция да са знаели за електронната система срещу Iron Dome, използвана от сградата от "Хамас".

"Израел направи всичко възможно, за да се увери, че служители или други цивилни няма да бъдат ранени по време на тази важна операция", подчертава посланикът в изявление, разпространено ден след срещата му с ръководството на AP тази седмица.

Собственикът на сградата бе официално предупреден за разрушаването ù достатъчно рано, така че всички хора в сградата да бъдат евакуирани навреме. Тогава журналист от AP каза пред свой колега от "Ройтерс", че персоналът е бил в безопасност, но в шок. Израелската армия не забави информацията за удара и обясни, че е поразила активи на военното разузнаване на "Хамас". В изявлението си оттам написаха още, че в сградата е имало офиси на медии, "зад които се крие "Хамас" и умишлено ги използва като човешки щитове".

"За разлика от Израел, "Хамас" е терористична организация, която извършва геноцид и която не зачита пресата - заявява дипломатът. - Тя целенасочено поставя машините си за терор на цивилни територии, включително офиси, използвани от международни медии."

По-рано AP и международни организации за защита правата на медиите призоваха за независимо разследване по обвиненията, че сградата (Jala Tower) е била използвана от "Хамас".

От изявлението не става ясно дипломатът да е споменал разрушения кореспондентски офис на базираната в Катар телевизионна мрежа "Ал Джазира". Тя "често дразни както Израел, така и арабските държави със своето отразяване" - вмята Ynet.

По време на 11-дневния конфликт израелски удари убиха 260 палестинци и раниха повече от 1900 души - по информация от здравното министерство в Газа. Удари, извършени от Газа, убиха 13 души в Израел и раниха 357.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови