Хамас очаква конфликтът с Израел да приключи до дни (обновена)

OFFNews 20 май 2021 в 10:51 2756 0

Снимка АП/БТА

Високопоставен служител на Хамас заяви, че очаква бойците от Израел и Ивицата Газа да достигнат до споразумение за прекратяване на огъня "в рамките на ден-два".

Но израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в сряда, че е "решен да продължи", докато "спокойствието и сигурността не бъдат възстановени за израелските граждани".

Рано в четвъртък имаше повече от 100 израелски въздушни удара по инфраструктурата на Хамас в северната част на Газа.

Палестинските бойци отмъстиха с ракетен обстрел по цели в Израел.

Боевете започнаха след седмици на нарастващо израелско-палестинско напрежение в окупирания Източен Йерусалим, което завърши със сблъсъци на свято място, почитано както от мюсюлмани, така и от евреи. Хамас, който контролира Газа, започна да изстрелва ракети, след като предупреди Израел да се оттегли от мястото, предизвиквайки ответни въздушни удари.

Досега в Газа са убити поне 227 души, включително над 100 жени и деца по данни на здравното министерство. Израел заяви, че най-малко 150 бойци са сред убитите в Газа. Хамас не дава данни за загиналите бойци.

В Израел са убити 12 души, включително две деца, съобщават от медицинската служба. Според Израел около 4000 ракети са изстреляни към територията му от бойци в Газа.

"Мисля, че продължаващите усилия по прекратяването на огъня ще успеят", каза политическият представител на Хамас Муса Абу Марзук пред ливанската телевизия Ал-Маядеен.

"Очаквам прекратяване на огъня да бъде постигнато в рамките на ден-два и то ще бъде на базата на взаимно споразумение."

Коментарите идват след засиления международен натиск върху Израел и палестинските бойци за прекратяване на военните действия.

Египетски източник каза пред агенция Ройтерс, че двете страни са се съгласили принципно за прекратяване на огъня след съдействие от медиатори, но преговорите все още се водят.

В сряда президентът Байдън проведе четвъртия си разговор с Нетаняху от началото на конфликта.

В изявление, публикувано от Белия дом, се казва: "Президентът предаде на премиера, че очаква значителна деескалация днес по пътя към прекратяване на огъня."

Последният опит за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за прекратяване на огъня, лансирана от Франция, се провали в сряда, когато САЩ заявиха, че могат да "подкопаят усилията за деескалация".

Какви са последните събития?

Сраженията през нощта не даваха признаци за прекратяване на огъня.

Израел започна поредица от въздушни удари по Газа в ранните часове в четвъртък, разрушавайки две къщи. Медиците съобщиха, че четирима души са ранени при въздушна атака в град Хан Юнис.

Израел заяви, че е насочил към "многоцевни ракетни установки и въздушни защитни съединения", принадлежащи на Хамас.

Ракетни сирени можеха да се чуят в израелския град Беершеба и в райони в близост до границата с Газа, докато бойците от Газа изстрелваха ракети. Няма съобщения за жертви.

Германия иска трайно примирие

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви днес, че Германия работи по трайно прекратяване на огъня между Израел и Хамас. 

"Подкрепяме правото на Израел на самозащита и затова е правилно, че Израел предприема масирани действия", каза още тя. 

Меркел отбеляза също, че Германия подкрепя "дипломатическите усилия за постигане на дългосрочно и трайно успокояване на ситуацията в региона".

"Всяко прекратяване на огъня ще трябва да включва непреки преговори с Хамас", изтъкна тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови