Хакерски атаки заради посещението на папата в Мексико

Вероника Шербанова 23 март 2012 в 16:07 2566 0

Хакери от Anonymous свалиха сайтове за папата. Снимка: БГНЕС
Хакери от Anonymous свалиха сайтове за папата. Снимка: БГНЕС

Хакери от Anonymous блокираха най-малко два сайта, свързани с посещението на папа Бенедикт XVI в щата Гуанахуато, Мексико, съобщи АП. От Епископалната конференция заявиха, че атаките са засегнали логистичните дейности по организацията му.

Посещението на главата на католическата църква според тях е изцяло свързано с политически подбуди. Целта му е да подкрепи кандидата за президент на консервативната партия „Национално действие“ Жозефина Вазкез Мота на предстоящите избори, твърдят те във видеозапис, качен в социалните мрежи. Поради тази причина е избрал да посети именно Гуанахуато – 93,8% от жителите на щата са католици.

„Визитата на Бенедикт XVI идва точно в началото на кандидат-президентската кампания и от „Национално действие“ ще я използват като средство да спечелят гласовете на милионите католици в Мексико“, казват маскираните хакери във видеото. Според тях по време на криза парите, пръснати за посещението на папата, са един напълно излишен разход. По-добро решение би било средствата да се използват в помощ на бедните.

В отговор на обвиненията президентът Филипе Калдерон, също представител на партията, е заявил, че вече е канил на посещение папата през 2007 г.

Мотивите на папата са поставени под съмнение и от други, заради решението му да посети Гуанахуато, а не Мексико Сити, въпреки че правителството легализира абортите и гей-браковете в щата. От Ватикана са обяснили, че папата не може да посещава места с голяма надморска височина, а столицата се намира на над 2000 от морското равнище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови