Хакери подмениха за 9 май справочниците на телевизионните оператори в Русия

Новата информация за предаванията гласи: По вашите ръце е кръвта на хиляди украинци и техните стотици избити деца. ТВ и властите лъжат. Не на войната!

OFFNews 09 май 2022 в 08:17 9121 9

Снимка Telegram / Pravda Gerashchenko

Хакери са ударили EPG справочниците на водещите доставчици на кабелни телевизионни услуги в Русия. За подмяната на съдържанието съобщи руската журналистка и обществена активистка Ксения Собчак. Електронният програмен справочник (EPG) дава в реално време информация за телевизионното предаване, което върви в момента, както и за програмата за деня или дни и седмици напред.

EPG се излъчва паралелно на телевизионния сигнал при кабелните, сателитните и IPTV доставчици и вероятно точно този елемент от телевизионния поток е бил ударен от хакери през нощта и сутринта срещу 9 май. След намесата, независимо от оператора и съдържанието на телевизионното излъчване, като информация за предаването се изписва:

„По вашите ръце е кръвта на хиляди украинци и техните стотици избити деца. ТВ и властите лъжат. Не на войната!"

Сходни на скрийншотовете, показани от Ксения Собчак, публикува в Телеграм канала си „Pravda Gerashchenko“ и бившият депутат от Върховната Рада на Украйна Антон Геращенко. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1767

11

fiki

09.05 2022 в 13:17

Руснака разправя страхотии, няма украинска държава, ЕС са нацисти и т.н., или са аполитични и въобще не се интересуват. Държава открай време самоизолирана и контролирана от вътре, т.е тази пропаганда която достига дотук и разни милеещи за байтошо се закачат, там е норма и прилагана със сила, иначе нямаше как да изкарат и тази мизерна армия която показват.

3767

10

Име на профила

09.05 2022 в 11:02

Оф само да добавя две неща - ютюб има интересни канали. Проблема там е, че няма критична оценка на съдържанието, т.е. трябва да внимаваш да не попаднеш на Карбовски брат му. Ето примерни канали -

https://www.youtube.com/c/1420channel/videos - кратко съдържание
https://www.youtube.com/c/ivarlamov/videos - дълго съдържание

И не на последно място - РТ Новости, РИА, Лента.ру и т.н. - особено тези с включението коментари. Ходи, почети какво разправя руснака, полезно е за сверяване на компаса. Аз гледам да го правя всяка седмица поне.

3767

9

Име на профила

09.05 2022 в 10:55

Друг вариант за информация на живо е сайта за смешки 9гаг, секция новини. Там има по-сериозни недостатъци, примернно това е за всякакви новини, макар напоследък тези за Украйна да преобладават. Друг недостатък са меметата, т.е. минаваш през повече постове за сериозно съдържание. Обаче има две сериозни предимства - за разлика от телеграмите то е международно, има про-украински, про-руски и неутрални анализатори. А второто е, че има сериозна критика - веднага разкриват стари снимки, такива от Алепу и прочее. Затова е доста по-надежен от CNN и други такива, които манипулират общественото мнение за брой гледания.

https://9gag.com/latest-news

Нямам време да ти описвам подробно третото, но като цяло потърси такива източници: https://en.wikipedia.org/wiki/Citizen_journalism

Откак закриха LiveLeak нямам централно удобно място, на което да ходя, но статии се появяват навсякъде. Недостатъка е, че нямаш такова peer review и може да попаднеш на много убедителни фалшиви новини. Като цяло правил

3767

8

Име на профила

09.05 2022 в 10:50

Макар не мисля, че си сериозен - а именно, че си склонен да погледнеш източници на информация, и да приемеш, че не си бил прав - все пак вярвам в човечеството и ще ти споделя.

Това, което търсиш е противно на СМИ. Или по-точно, децентрализирана информация, която не минава през главен редактор или политика на изданието, а в същото време има сериозно peer review. По този начин общността сама отсява лъжите И НА ДВЕТЕ СТРАНИ, и се получава що годе нормално съдържание. Недостатъкът е, че информацията често е спорадична, повтаря се, а не е красиво сбита и анализиртана за твое удобство.

Има различни източници на такава информация, всеки с плюсове и минуси. Един такъв са канали в телеграм, където живущи в съответните места са съдници на информацията под форма на брой абонаменти, и гласуване чрез емотикони. Например:

http://t.me/now_kharkov
http://t.me/now_odessa
https://t.me/dnipro_now

Между другото има и опфнюз, но не псотват често - https://t.me/OFFNewsBG

-5502

7

Разумен

09.05 2022 в 10:28

Единствените платени тролова са тези на заплата в Оффнюз, няколко сте. Всички ви научихме. @dolivo дай информация за тези жертви, извън измислената украинска пропаганда сус снимки деца от Сирия.

-60

6

офф бее

09.05 2022 в 10:13

Аз също се чудя що не ви баннат всичките дребни, предатлски, платени, рашистки глупаци! (не мога да ви нарека "душици")
Уважаема редакция, що ги толерирате тия боклуци?! Не трябва да се дава трибуна на тролове, мисля!

2550

4

alfakentavur

09.05 2022 в 09:48

Едно от първите неща, на които учат троловете, е че във всяка пропаганда трябва да има поне малко истина.
"Разумен" е написал лъжи, в които няма и един процент истина.

22547

3

dolivo

09.05 2022 в 09:40

гн Трол по долу, аз пък имам 2ма близки приятели украинци, които от първа ръка са видели прецизността и добронамереността на Русия в Украйна.

Благодаря за вашия платен коментар

-5502

2

Разумен

09.05 2022 в 09:28

Пак глупости, Русия недопуска цивилни жертви и се пази гражданската инфраструктура. Само дебили не забелязват това. Трябва само да се направи сравнение с тов което САЩ вършеха в САЩ и Югославия.