Хакери атакуват турските банки

Последна промяна на 25 декември 2015 в 17:08 5496 6

Турските банки страдат от проблеми при транзакции, заради продължаваща две седмици хакерска атака, за която се предполага, че е най-тежката в историята на страната, съобщи Reuters.

Представители на няколко банки, сред които "Исбанк", "Гаранти" и "Зираат банк" потвърждават атаките , като заявяват, че те са причинили временни сривове.

"Хакерските атаки са сериозни. Обект на нападение са банките и обществените институции. По-голямата част от турските институции използват "Тюрк Телеком" като доставчик на интернет, поради това ние сме поели защитата от тези атаки", заяви Онур Оз, говорител на "Тюрк Телеком".

"Тези атаки започнаха преди две седмици, но са много по-интензивни през последните два дни", заяви Бурак Атакани, интернет специалист от Техническия университет в Истанбул, цитиран от Reuters.

Той добави, че сървъра отговарящ за няколко университета и полицейската академия също е подложен на атаки. 

Хакерските атаки срещу сайтовете на обществени и финансови институции може да идват от Русия, но няма ясни доказателства за това, пишат местни медии.

Междувременно хакерската група "Анонимните" публикува видео в YouTube този уикенд, което след това беше изтрито, гласящо, че хакерските атаки към Турция ще продължат, ако "не спре да покрепия Ислямска държава".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.12 2015 в 15:53

Хуйловски номерца.....

26.12 2015 в 12:49

Филмът на Ал Джазира може да е отмъщение за скапан софтуер на българските джебелски фирми, който е причинил проблеми в турската банкова система. Филмът беше излъчен ден след посещението на Давидоглу в България и е насочен към България. Вероятно турската държава е получила гаранции от българската държава и сега смята за отговорна българската държава.

26.12 2015 в 12:38

Атаките срещу турските банки и българските институции имат едно и също гномче в основата си.

26.12 2015 в 11:12

За един съвсем кратък миг се зарадвах, че това е отговор на българските хакери, в отговор на наглата провокоцаия с филма "България моя земя". Уви и хакерите ни като "държавниците" ни блеят "бееееее".........

25.12 2015 в 18:31

Ако трябваше да обират българска банка, нямаше да им се налага да бъдат анонимни. Тук може да крадеш без да криеш лицето си.

25.12 2015 в 17:37

Странно съвпадение - нямаше ли наскоро необясними кибер атаки и срещу български институции? Слочаенозд?