Хакери атакуват турските банки

OFFNews 25 декември 2015 в 17:08 6533 6

Турските банки страдат от проблеми при транзакции, заради продължаваща две седмици хакерска атака, за която се предполага, че е най-тежката в историята на страната, съобщи Reuters.

Представители на няколко банки, сред които "Исбанк", "Гаранти" и "Зираат банк" потвърждават атаките , като заявяват, че те са причинили временни сривове.

"Хакерските атаки са сериозни. Обект на нападение са банките и обществените институции. По-голямата част от турските институции използват "Тюрк Телеком" като доставчик на интернет, поради това ние сме поели защитата от тези атаки", заяви Онур Оз, говорител на "Тюрк Телеком".

"Тези атаки започнаха преди две седмици, но са много по-интензивни през последните два дни", заяви Бурак Атакани, интернет специалист от Техническия университет в Истанбул, цитиран от Reuters.

Той добави, че сървъра отговарящ за няколко университета и полицейската академия също е подложен на атаки. 

Хакерските атаки срещу сайтовете на обществени и финансови институции може да идват от Русия, но няма ясни доказателства за това, пишат местни медии.

Междувременно хакерската група "Анонимните" публикува видео в YouTube този уикенд, което след това беше изтрито, гласящо, че хакерските атаки към Турция ще продължат, ако "не спре да покрепия Ислямска държава".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!