Хайка на вестник Сабах: Докладвай гюленист!

OFFNews 21 юни 2017 в 17:55 5357 2

Европейското издание на проправителствения турски вестник "Сабах" публикува горещи телефонни линии, на които живеещите на Стария континент турци да подават сигнали за гюленисти.

Надписът точно под главата на изданието гласи: "линия за сигнали относно ФЕТО".

Официалните власти в Анкара смятат организацията на живеещият в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен за терористична организация и я обвиняват за миналогодишния опит за държавен преврат срещу режима на президента Реджеп Ердоган.

Въпреки че тези съмнения не са доказани, именно те послужиха за лов на вещици в южната съседка. Хиляди хора в Турция бяха уволнени от работа и доби бяха вкарани в затвора заради обвинения, че симпатизират на Гюлен, в чието лице Ердоган разпознава основния си враг.

Властите в Турция вече на няколко пъти поискаха от САЩ лидерът на ФЕТО да им бъде предаден, но исканията им досега не срещат подкрепата на администрацията във Вашингтон.

Именно преследванията над последователите на Гюлен станаха причина за рязкото влошаване на отношенията между редица европейски държави и Анкара през последните месеци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

22.06 2017 в 10:35

САЩ няма да върнат Гюлен, защото съюзниците - съюзници, но паричките му са сладки за американския банкер.