Хаити назначи нов премиер след убийството на президента

OFFNews 21 юли 2021 в 15:53 1839 0

Снимка Getty Images

Новият премиер на Хаити Ариел Анри

Правителството на Хаити официално назначи Ариел Анри за министър-председател почти две седмици след като президентът Жовенел Моиз беше убит при заговор, който вероятно се простира далеч извън границите на Карибите.

Анри пое ролята на фактически лидер на най-бедната страна в Западното полукълбо на церемония в столицата Порт-о-Пренс, където започна встъпителната си реч с едноминутно мълчание в памет на убития президент.

Хаити се бори с беззаконието, подхранвано от дейността на престъпни банди, а Анри заяви, че иска да създаде условия колкото се може повече хора да гласуват на изборите, насрочени за септември.

Той призова за продължаване и на международната подкрепа за правителството, което получи милиарди помощи след опустошителното земетресение през 2010 г.

Бившият министър-председател Клод Жозеф, поел управлението на държавата, заяви, че назначението на Анри има за цел да улесни изборите, които ще са трудна задача. Президентски вот в страната е проведен последно през 2016 г. 

„Наследявате изключителна ситуация, характеризираща се с липсата на президент, който да ви служи като щит, безпрецедентна политическа криза в историята на страната, увеличаваща се несигурност, мрачна и трудна икономическа ситуация“, каза Жозеф.

И Анри, и Жозеф подчертаха, че правителството трябва да възстанови реда и сигурността, както и да работи за укрепване на икономиката, разрушена от престъпността и пандемията от коронавирус.

Церемонията във вторник се състоя след официална служба в памет на Моиз, който беше убит на 7 юли през нощта в частната си резиденция в Порт-о-Пренс от група от над 20 наемници, предимно от колумбийски произход.

Убийството на Моиз разтърси и без това крехката политическа система на Хаити, като същевременно фокусира вниманието върху слабите служби за сигурност, обсебени от мощни банди, които контролират части от острова като феодални господари.

71-годишният неврохирург Анри беше избран от Моиз за нов министър-председател само няколко дни преди президентът да бъде убит, но тогава не беше положил клетва официално.

Жозеф остана на поста министър-председател веднага след атентата въпреки критиките от страна на вътрешнополитическите опоненти, които го обвиниха, че преследва еднолично заграбване на властта. Жозеф се върна на предишния си пост като външен министър, тъй като се очаква засега някои министри да запазят старите си ресори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови