Губернаторът на Илинойс обяви 3 март за Ден на освобождението на България

OFFNews 22 февруари 2024 в 08:04 9046 2

Дж. Б. Притцкър

Снимка Politico

Дж. Б. Притцкър, губернатор на Илинойс

Със своя прокламация губернаторът на Илинойс, Дж. Б. Притцкър, обяви 3 март 2024г. за Ден на освобождението на България, предаде БГНЕС.

Документът отбелязва важни годишнини: 20 години от присъединяването на България към НАТО; 121 години дипломатически отношения между България и САЩ; 146 години от възстановяването на българската държава. Отбелязано е, че най-старата българска църква в Илинойс - “Св. Троица” е построена през 1910г. от българи от Македония.

Чикаго е дом на най-голямата българска общност в Америка. Признат е приносът на българската православна църква "Св. София" и 13-те неделни училища за запазване на българския език, религия и култура.

С прокламацията на губернатора Прицкер за 3 март и резолюциите на Сената и Камарата на представителите през 2023, българската общност в Илинойс получи признание без аналог в съвременната история на българската емиграция. Българите трябва да сме горди от постигнатото, но и отговорно да подходим към опазване на нашата култура, език и идентичност за следващите поколения, каза по този повод генералния консул в Чикаго Светослав Станков, по чиято инициатива е приета прокламацията.

През септември 2023г. след реакция на Светослав Станков, губернаторът Притцкър отмени своя прокламация за “Месец на македонското културно наследство” заради съдържащите се в нея исторически фалшификации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9030

2

Ivan Terziysky

22.02 2024 в 16:33

Като го сменим 3 март и Илинойс ще го поправи. Няма проблем.

605

1

Wenc

22.02 2024 в 08:51

Отговора на губернатора към Асенчо "За толко пари , толкова".

Язък за рушветите.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика