Грузинският съд не повярва, че Саакашвили е тежко болен и го остави в ареста

Според защитата на бившия президент той има 47 диагнози и е загубил повече от 40 кг от теглото си

OFFNews 07 февруари 2023 в 10:28 1906 0

Саакашвили

Снимка Ройтерс

От бившия грузински президент е останала само обвивката.

Съдията от градския съд в Тбилиси Гиорги Аревадзе не уважи молбата на адвокатите за освобождаване или отлагане на наказанието на бившия грузински президент Михаил Саакашвили. Той остава в ареста в клиниката "Вивамеди" в Тбилиси.

Решението предизвика възмущение сред присъстващите на процеса и тези, които очакваха решението на съдията в двора, съобщава Би Би Си. 

"Не очаквах друго, защото в условията, в които живеем, не можеше да има друго решение. Единственият съюзник на тези власти е Русия. Това е днешната реалност. Цялото прогресивно човечество е на страната на сина ми", казва майката на Саакашвили Киули Аласания. 

Близките на Саакашвили отдавна са обезпокоени от здравословното му състояние и твърдят, че то се влошава, въпреки че се намира в медицинско заведение. Те смятат, че преместването на бившия президент за лечение в чужбина е единственият начин да се спаси животът му.

Адвокатите на Саакашвили подават молба до съда на 1 декември. Те настояват за освобождаването му или за отлагане на присъдата, като се позовават на тежкото му заболяване.

На тежкото състояние и диагнозите се позовават и международните и грузинските експерти, разпитани в съда, които са изготвили доклади и са участвали в разпита на Саакашвили по искане на защитниците му, както и експертите от групата, създадена под ръководството на народния защитник за оценка на медицинското обслужване на Саакашвили.

Властите твърдят, че той получава необходимата и навременна медицинска помощ и го обвиняват, че е навредил на собственото си здраве, за да предизвика освобождаването си.

Саакашвили, който вече има украинско, а не грузинско гражданство, беше задържан малко след завръщането си в Грузия през есента на 2021 г. Тук той е обвинен в няколко криминални престъпления, за две от които е осъден задочно на 6 г. затвор.

Нарича себе си "затворник на Путин" и смята, че всички обвинения срещу него са политически мотивирани.

Изслушването в съда се оказва "пълна шега", пише той на страницата си във фейсбук, като отбелязва, че съдът е повярвал не на група водещи международни лекари, а на експерти, които според него дори не са си направили труда да го видят.

"Така че сега на практика получих смъртна присъда и ще остана в затвора с всички неизлечими болести и с присъда, която никой по света, освен Русия, няма да признае", пише Саакашвили на английски език.

Процесът по искане на адвокатите на Саакашвили продължи почти два месеца. Чуждестранни и грузински експерти, които бяха изготвили становища и участваха в експертизата на Центъра за съпричастност, поискана от адвокатите, даваха показания в съда по няколко часа. Те се позовават на сериозни диагнози, рискове за живота на Саакашвили и необходимостта от прехвърлянето му за лечение в клиника извън Грузия.

По време на последната си реч в съда адвокатът на Саакашвили Шалва Хачапуридзе изброява 47 диагнози, които според него Саакашвили вече има. Той отбелязва, че когато бившият президент е бил преместен в клиниката "Вивамеди", е имал само шест диагнози. Адвокатът казва, че по време на изслушванията са били потвърдени диагнозите, които дават основание за освобождаването на Саакашвили и за отлагане на наказанието му.

Хачапуридзе отбеляза също, че грузински и чуждестранни специалисти, които са били разпитани в съда, са потвърдили, че Саакашвили е бил интоксикиран с тежки метали и са заявили, че това е влошило състоянието му. Въпреки това не е предприето никакво лечение, казва адвокатът.

Лабораторни изследвания на проби от косата и ноктите на Саакашвили, проведени в САЩ, както и кръвни изследвания, показват наличието на тежки метали, включително живак, в организма му. Американският токсиколог Дейвид Смит стига до заключението, че много от патологичните симптоми и влошеното състояние на Саакашвили са резултат от отравяне с тежки метали, което според него е настъпило след задържането на Саакашвили. Той обяснява уврежданията в организма на Саакашвили и развитието на деменция заради тежките метали.

Подозренията за хронична интоксикация се споделят и от други експерти, които отбелязват, че Саакашвили трябва да бъде прехвърлен в клиника в чужбина не само за лечение, но и за пълен токсикологичен анализ.

Освен неуточнена деменция, сред тежките диагнози на Саакашвили е и кахексия (отслабване често срещано при хора с рак - бел. ред.), твърдят експерти и го обявиха още през декември. Те отбелязват, че след задържането си той е загубил повече от 40 килограма.

Същата диагноза е поставена, макар и по-късно, и в клиниката "Вивамеди". Докато специалистите от експертната група и роднините на Саакашвили твърдят, че той не може да се храни нормално, генералният директор на клиниката Нино Надирадзе обяви, че той страда от кахексия, защото нарочно е избрал нискокалорична диета.

Подобни изявления направиха и представители на властите. Министърът на правосъдието Рати Брегадзе обяви, че Саакашвили се храни избирателно с нискокалорична храна и редовно не спазва лекарските предписания, за което държавните органи и лекарите не могат да носят отговорност.

"Министерството на правосъдието, специалната пенитенциарна служба, медицинското заведение и отделните лекари не могат да бъдат държани отговорни за самонаранявания, включително за неспазване на медицински предписания", заяви министърът.

Заключенията на чуждестранните и грузинските експерти не убеждават властите и представителите на специалната пенитенциарна служба. Пред съда нейният представител Ника Абрамишвили бе категоричен, че Саакашвили получава адекватно лечение във водеща клиника.

"Нито един от разпитаните свидетели не успя да предостави обективни доказателства, които да потвърдят невъзможността за лечение в системата. Това, че осъденият не желае да изтърпи присъдата си и се притеснява, е естествено. Трудно е да си представим човек, на когото наказанието доставя удоволствие", казва той.

Според него становището на Центъра за съпричастност се основава на предположения и мнения, а авторите му са се опитали да заблудят обществеността и съда. И допълва, че съдът трябва да се съсредоточи върху доклада на Националното бюро за експертизи на Леван Самхараули, който те са поискали, и върху документацията на клиниката "Вивамеди".

Нито един от тези документи не потвърждава заболявания, които биха могли да бъдат основание за освобождаването на Саакашвили от затвора, посочва Абрамишвили. Той изрази недоверие към извършените лабораторни изследвания, като същевременно отбеляза, че нивата на тежки метали в кръвта на Саакашвили не надвишават допустимите норми.

Представители на Единното национално движение - партията, създадена от Саакашвили, организираха протест пред дома на грузинския министър-председател Иракли Гарибашвили след обявяването на съдебното решение.

Председателят на партията Леван Хабеишвили заявява, че формацията преминава към извънреден режим на работа и няма да участва в парламентарния живот. Той изтъква, че представителите на партията ще се срещнат с международни партньори, за да засилят натиска върху грузинските власти.

В последно време от международните трибуни зачестиха призивите за освобождаване на Саакашвили и подозренията, че третият президент на Грузия е политическа жертва. "Животът на бившия грузински президент Михаил Саакашвили е в опасност", "Грузинските власти носят пълна отговорност за здравето му" - това бяха изявленията, които прозвучаха в Европейския парламент миналата седмица по време на дебат за състоянието на Саакашвили след явяването му в съда чрез видеовръзка.

Реакцията на Киев беше остра. Русия се отнася към своите политици по същия начин, по който днес грузинското ръководство се отнася вече не към своите политици, а към гражданите на Украйна, заяви украинският президент Владимир Зеленски, който на пресконференция показа снимки от видеозапис на включването на Саакашвили в съда.

"Няма да обсъждам защо бившият президент на Грузия беше арестуван и какви са последиците за грузинската политика и демокрация. Това е техен вътрешен проблем. Говоря за ареста на украинския гражданин Михаил Саакашвили, който всеки ден е публично измъчван. И мисля, че целта им е да го убият", цитира "Интерфакс-Украйна" думите на Зеленски.

Изявлението на Зеленски беше последвано от също толкова остра реакция от украинското външно министерство: "В най-лошите традиции на НКВД на СССР грузинските власти използват психологическо и физическо насилие срещу Михаил Саакашвили, отказвайки му спешно необходимо медицинско лечение, като умишлено създават непосредствена заплаха за живота му.

Президентът на Молдова Мая Санду също призова за освобождаването на Саакашвили и за прехвърлянето му за лечение в чужбина. "Да измъчваш до смърт опозиционен лидер е неприемливо за страна, която иска да се присъедини към ЕС", написа тя в туитър.

По-рано Санду се присъедини и към призива на украинския президент Саакашвили да бъде прехвърлен за лечение в чужбина. След това Зеленски призова за милост и решение, което може да спаси живота на Саакашвили.

Според адвокати и специалисти, участвали в експертизата на Центъра за съпричастност, Саакашвили е бил жертва на възможни изтезания и малтретиране в системата на затворите. Според заключенията на експертите той вероятно е претърпял травма на гръбначния стълб. Освен това развива тежка форма на травматично стресово разстройство.

Експерти прогнозираха, че Саакашвили ще бъде преместен в затворническа клиника през ноември 2021 г. Поддръжниците му се противопоставят, като отбелязват, че там се държат затворници, които имат негативно отношение към бившите власти. Борбата с престъпния свят беше един от поводите за гордост на правителството на Саакашвили.

Опасенията на поддръжниците на Саакашвили бяха основателни. След като е преместен в затворническа болница, осъдените крещят обиди и заплахи към него.

Освен преместването в затворническа болница адвокатите посочват и епизод, в който часовникът на Саакашвили е бил насилствено свален посред нощ, въпреки че той го е носил от седмици.

Според американския адвокат Масимо Д'Анджело Саакашвили е имал болки след това, но вместо необходимото медицинско лечение са му били дадени лекарства като валиум. "Това също е форма на изтезание. Според истанбулските протоколи липсата на правилно лечение на пациент също е форма на изтезание", казва Д'Анджело.

И допълва, че когато се е срещнал с лекарите в клиниката, в която е задържан Саакашвили, те не са знаели какво му е и как да го лекуват правилно. "Не е нужно да сте медицински експерт. Можете да разгледате снимките отпреди една година, когато е бил в затвора, и днес. Той е само обвивка на предишното си аз. Дори визуално се вижда бързото влошаване на състоянието му и че всъщност той умира", казва адвокатът.

Грузинските власти категорично отричат да са измъчвали Саакашвили. 

"Абсолютно неоснователно и неморално ни обвиняват, че сме измъчвали един човек и той е развил определени болести заради това. Това не е вярно, това е много голяма лъжа и когато държавата е обвинена в това, това е червена линия", каза Брегадзе.

Адвокатите поискаха да разпитат министъра в съда за изявленията му относно самонараняването на Саакашвили, но съдията отхвърли искането им, като се позова на това, че политическа фигура, която прави изявления пред пресата, не може да се счита за свидетел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови