Грузинският експрезидент Саакашвили беше арестуван, след като се завърна в родината си

OFFNews 01 октомври 2021 в 20:07 2711 0

Снимка Getty Images

Бившият грузински президент и опозиционен политик Михаил Саакашвили беше арестуван, след като се завърна в родината си. Това обяви днес премиерът на Грузия Иракли Гарибашвили, в навечерието на местните избори, които може да се окажат много важни за политическата ситуация в страната, съобщиха световните агенции.

По-рано днес Саакашвили сам обяви, че се върнал в Грузия, докато властите отричаха. Рискувах живота и свободата си, за да се върна", казва Саакашвили на видеозапис, качен във Фейсбук, и добавя, че се намира в грузинския крайбрежен град Батуми. Президент от 2004 до 2013 г., той бе обявил, че се завръща в страната за уикенда по повод утрешните местни избори, смятани за тест за управляващата партия.

"Призовавам всички да гласуват за Единното национално движение", основната опозиционна партия, чийто основател е той, казва на записа Саакашвили, усмихнат, сниман на фона на нощен градски пейзаж.

През седмицата Саакашвили, който живееше в Украйна, обяви намерението си да се върне в родината си за местните избори, въпреки че го заплашваше затвор. Той заяви, че ще направи това, за да помогне за "спасението на страната", и призова за следизборни улични протести.

Политикът, който през 2003 г. оглави Революцията на розите в Грузия, смята за политически мотивирани повдигнатите срещу него обвинения за злоупотреба с власт и прикриване на престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews