Гръцките ученици се връщат в час въпреки Омикрон - с маски и тестове 3 пъти седмично

OFFNews 10 януари 2022 в 11:09 1786 1

Снимка Getty Images

Задължителни маски за всички, три пъти тестване седмично за неваксинирани и двукратно тестване на ваксинирани ученици и учители - такива са мерките, при които се подновява учебната дейност в Гърция след зимната ваканция, съобщава кореспонденция на БТА.

Петдесет хиляди. Толкова са активните случаи на заразени с COVID-19 деца в Гърция. Въпреки този факт, разгръщащата се пета на вълна на пандемията и набиращия скорост нов щам Омикрон днес децата се връщат по план в училищата след края на зимната ваканция, започнала преди Коледните празници.

Мненията по отношение на подновяването на учебния процес са разнопосочни.

Правителството твърди, че решението е взето предвид факта, че неприсъствената форма на обучение има сериозни последствия за психиката и социалните умения на децата.

Опозицията очаквано се противопоставя на плановете на управляващите, а родители и учители изразяват своето безпокойство.

Отварянето на училищата неминуемо ще създаде реални предпоставки за ръст на инфекциите. За това призна дори министърът на образованието Ники Керамеос. Пред медии самата тя заяви, че се очаква увеличаване на новите случаи на коронавируса.

В опит да се ограничи възможността за този ефект управляващите промениха задължителните за ученици, учители и непедагогически персонал здравни протоколи. От началото на учебната година всички в училищата ходят с маски, а неваксинираните ученици и учители си правят тестове два пъти в седмицата.

На места мерките предизвикаха недоволството както на преподавателите, така и на родителите. С довода, че само с постоянен контрол присъственото обучение може да се запази, мерките не бяха отменени. Сега те ще бъдат още по-строги. Задължителните тестове ще са още повече и ще обхванат и ваксинираните ученици и учители.

Председателят на Лекарския съюз Атанасис Ексадактилос заяви, че през първата седмица след отварянето на училищата ще се види дали мерките ще дадат очаквания резултат. Тогава ще се прецени дали да бъдат предприети още по-драстични ограничения.

Безплатните тестове за учениците, осигурени от държавата, вече са раздадени чрез аптечната мрежа в страната. Тези, които не са успели да се снабдят с тестове, ще могат да се тестват непосредствено преди началото на учебните часове и да влязат в класните стаи в случай че резултатът е отрицателен.

Задължителен отрицателен резултат от тест трябва да се представи в специална платформа вече не два, а три пъти седмично - в понеделник, вторник и петък. Платформата издава специална ученическа карта, която позволява на детето да посещава училище.

Ваксинирани деца и учители ще са задължени да си правят тестове два пъти в седмицата, за да се засече навреме евентуален случай.

При заразен ученик ще се прави всекидневно тестване на всички негови съученици.

В. "Прото тема" публикува обобщени данни за ситуацията с училищата в Европа. Според тях Гърция, България, Хърватия и Полша, където нивата на ваксинация са ниски, по отношение на учениците се предприемат сравнително меки, а в случая с Полша - никакви ограничителни мерки.

Притеснение по отношение на връщането на децата в училище в Гърция внася фактът, че ваксинационният процес в тази възрастова група тече сравнително бавно, въпреки че се наблюдава известно засилване на интереса.

Гърция разреши ваксинацията на деца, съобразявайки се с препоръките на Европейската агенция по лекарствата. Когато ваксината за деца между 5-11 години беше одобрена за прилагане през декември, само за няколко часа бяха получени 20 хиляди заявки.

Според официални данни към ноември 2021 г. процентът на ваксинираните деца във възрастовата група 12-14 г. е бил 23 на сто. Във възрастовата група 15-17 години се наблюдава известно увеличение - до 38 на сто. Най-висок е процентът на ваксинирани млади хора на възраст между 18 и 24 години - 62 на сто.

При преподавателите ваксинационното покритие е сравнително високо. В системата на началното образование са ваксинирани 83 на сто от учителите, а в гимназиалния етап процентът е над 88 на сто.

Като цяло в последните месеци интересът към ваксинацията в страната се засилва. Причината за това вероятно се крие в налагането на редица мерки, насочени към неваксинираните лица и целящи да им окажат натиск да пристъпят към ваксинация. От октомври правителството ограничи достъпа на лица без ваксини до затворени помещения, ресторанти, стадиони, кина, театри.

Въведе задължителна ваксинация за хората над 60-годишна възраст, като ги заплаши с глоби. Сега се обмисля разширяване на обхвата на задължителната ваксинация сред гражданите над 50-годишна възраст. От началото на следващия месец се намалява и валидността на сертификатите за ваксинация, като целта е гражданите да бъдат накарани да си поставят трета доза.

Въведените от правителството мерки в съчетание с данните за високата смъртност и резкият ръст на новозаразените доведе до сериозно нарастване на интереса към ваксините, като дори се стигна до опашки пред ваксинационните центрове в някои части на страната.

Според официалните данни към 8 януари 2022 г. в Гърция са поставени 17 808 554 дози ваксини. Ваксинирани с една доза са 7 538 365, а при 7 091 530 ваксинационният цикъл е приключил. Поставилите си трета бустерна доза са 3 901 866 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1900

1

Алек

10.01 2022 в 11:55

В момента, в който ваксинираните станат мнозинство, правителството почва да прави каквото си иска и въвежда всякакви мерки да притиска нежелаещите да се ваксинират, включително и глоби.
Накрая ще станат като фашистка Австралия.
Ето защо не трябва да се допуска, в никакъв случай, процента на ваксинираните да се прехвърли 50%! Щото прехвърлим този процент, чака ни страшна диктатура!