Гръцкият съд: Телевизия ЕРТ може да поднови излъчване

18 юни 2013 в 11:07 1409 0

Радостта на протестиращите в Гърция. Снимка:БГНЕС
Радостта на протестиращите в Гърция. Снимка:БГНЕС

Гръцкият съд разпореди, че държавната телевизия ЕРТ, която бе спряна миналата седмица, може да възобнови излъчване.

Все пак съдът уважи и решението на премиера Андонис Самарас да бъде направена по-малка национална телевизия по-късно през годината. 

Решението на съда шокира премиера и неговите коалиционни партньори. Разгневен от решението за подновяването  на сигнала на телевизията, Самарас свика кризистни разговори.

Премиера Андонис Самарас преди седмица нареди да бъде закрита обществената телевизия ЕРТ в Гърция и тя преустанови излъчването си. Това предизвика недоволство и масови стачки. Протестираха както представители на медиите, така и работещи в други сектори, които показаха съпричастността си към хилядите работещи в националната телевизия. 

Водещата партия в управляващата коалиция обяви миналия вторник, че ЕРТ страда от лошо управление и липса на прозрачност. Правителството затвори телевизията, като по този начин 2600 души останаха без работа, а каналът на телевизията бе изключен. Преди новината от съда за възстановяване на работата на медията, журналистите излъчваха предаванията си в интернет. След като научиха за решението на съда, телевизионерите започнаха да празнуват. 

"Тук съм от седем нощи и това е първият път, когато виждам хората да се усмихват", споделя репортерката на държавната телевизия Елени Хрона.

Междувременно стотиците хора, които стачкуваха в полза на държавната телевизия, вече се заканват да свалят правителството и да доведат Гърция до предсрочни избори. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)