Гръцкият парламент избира президент

OFFNews 17 декември 2014 в 09:02 1592 0

Сградата на гръцкия парламент

Гръцкият парламент днес ще гласува на първия тур от президентските избори, от които зависи съдбата на правителството и политиката на икономии, която страната провежда от 2010 година, пише AFP.

Ако до края на годината парламентът не успее да избере държавен глава, правителството ще бъде принудено да свика предсрочни парламентарни избори.

Гласуването ще бъде проведено без предварителен дебат и ще започне в 19 часа местно време.

Премиерът на Гърция Андонис Самарас свика предсрочни президентски избори в опит да задържи властта, въпреки неуспеха му в прекратяването на международната програма за финансова помощ а Гърция в размер на 245 млрд. евро.

Самарас измести напред с два месеца президентския вот, след като финансовите министри от еврозоната заключиха, че Гърция не е завършила всички необходими реформи, за да получи последния транш от спасителната помощ, който ще сложи точка на четиригодишната финансова програма.

Президентската борба – вот сред членовете на парламента - за приемник на Каролос Папуляс се очакваше през февруари, но сега първият рунд ще се проведе на 17 декември. Следващи гласувания са предвидени за 23 и 29 декември.

Самарас трябва да намери 180 вота в парламента, за да избере нов президент, но неговата управляваща коалиция има едва 155 депутати. Ако не успее да открие още 25 гласа от независимите депутати и представителите на по-малки партии, той ще трябва да свика предсрочни парламентарни избори. Социологическите проучвания сочат, че той би загубил от крайно лявата партия Сириза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови