Гръцката брегова охрана е стреляла срещу товарен кораб в Егейско море

OFFNews 11 септември 2022 в 15:01 3369 2

Архив

Снимка Pixabay

Няма пострадали при стрелбата

Гръцката брегова охрана е открила огън срещу товарен кораб, плаващ в международни води в Егейско море, съобщи днес турската брегова охрана, цитирана от БТА.

Няма пострадали при стрелбата, която е станала в събота на 11 морски мили югозападно от турския остров Бозджаада, се посочва в турското съобщение. В него се казва още, че след „заплашителния обстрел“ от два плавателни съда на гръцката брегова охрана, два кораба на турската брегова охрана са пристигнали в района и гръцките кораби са напуснали зоната.

Към момента причината за стрелбата остава неизвестна.

Инцидентът идва в момент на влошаване на отношенията между Гърция и Турция. Съседните държави са въвлечени в спорове от десетилетия, а през последните седмици търканията се изостриха. Гръцки официални лица изразиха опасения от ново избухване на конфликт в Европа след войната на Русия в Украйна.

Турция твърди, че Гърция нарушава международни споразумения, като поддържа военно присъствие на острови в близост до турското крайбрежие в Егейско море. Тя също така обвинява гръцката противовъздушна отбрана, че блокира турски изтребители по време на ученията на НАТО над Източното Средиземноморие.

Гърция твърди, че трябва да защитава източните си острови, включително туристическите точки Родос и Кос, които са много по-близо до Турция, отколкото до гръцкия континент, от по-големия си и по-силен във военно отношение съсед.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

11.09 2022 в 19:59

Съвсем нормален израз за континенталната част на Гърция.

14048

1

voododoll

11.09 2022 в 15:41

Гръцки континент няма, не че нещо… има таква държава, но чак пък континент…
 
X

Да помогнем на украинските деца!