Границите на Нова Зеландия може да останат затворени и през 2021

OFFNews 26 януари 2021 в 16:22 2275 0

Джасинда Ардърн

Границите на Нова Зеландия няма да отварят и през по-голямата част от 2021 година на фона на набиращата скорост пандемия.

Страната ще се стреми към отделни договорки за пътуване с Австралия и други тихоокеански нации, стана ясно от думите на министър-председателя Джасинда Ардърн.

"Предвид рисковете в заобикалящия ни свят и несигурността в разпределението на ваксините на глобално ниво, очакваме това да засегне и границите ни през по-голямата част от годината", заяви Ардърн.

Тя обясни, че за да бъдат позволени пътуванията, властите трябва да са уверени, че ваксинираните хора не могат да предават Ковид-19 на други - въпрос, който още не е изяснен. Другият вариант е достатъчно голям дял от населението да е ваксинирано. И двете възможности ще отнемат време, посочи премиерът.

Очаква се медицинските власти в страната да одобрят Ковид ваксина под обществен натиск да започне ваксинационна кампания. Натискът се засили, след като бе открит първият случай на инфекцията за последните месеци. Случаят е потвърден на 30 декември. Жена е дала положителна проба за южноафриканския вариант на вируса след 14-дневната си карантина. След информацията за заразата Австралия веднага забрани за 72 часа пътуванията в"тихоокеанския балон", в който е заедно с Австралия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!