Готвача на Путин разреши да го сравняват с Распутин

OFFNews 23 януари 2023 в 13:07 1854 5

Пригожин

Снимка Getty images

Евгений Пригожин

Основателят на руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че приема да бъда сравняван с монаха Григорий Распутин, лекувал сина на цар Николай Втори от хемофилия. Но уточни, че работата му не е да спира кръвотечения, а да пролива кръвта на враговете на Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Не съм много запознат с историята на Распутин, но доколкото ми е известно, важно негово качество е било, че е успял да спре кръвотечението на младия царевич със заклинания", заяви той, цитиран от пресслужбата си, в коментар на статия от края на миналата седмица във в. "Файненшъл таймс". В нея се говори за нарастващото му влияние в Кремъл и е оприличено на това на Распутин върху съпругата на последния руски цар.

"За съжаление, не мога да спирам кръвотечения. Аз пускам кръв на враговете на нашата родина. И не със заклинания, а в пряк досег с тях", казва Готвача на Путин.

Той призна наскоро, че е основал групата "Вагнер", която играе важна роля в опитите на Русия да установи пълен контрол над украинската Донецка област.

Бойци на частната военна милиция освен това са разположени в редица африкански страни, където воюват най-вече срещу екстремисти. През последните месеци в интернет се разпространяват видеозаписи, на които основателят на "Вагнер" убеждава руски затворници да се включат в боевете в Украйна.

Паралелът, който "Файненшъл таймс" прави между ролята на Пригожин сега и тази на Распутин в руския императорски двор, не е единствен по рода си: миналата година подобно сравнение направи и руски журналист.

Британският всекидневник отбеляза, че основателят на "Вагнер", подобно на чеченския лидер Рамзан Кадиров, друг деен поддръжник на войната, "се е позиционирал като виден критик на военните, бюрократите и бизнес елита, които (според него) провалят (президента Владимир) Путин с нерешителния си и некомпетентен подход към войната".

Пригожин каза, че паралелите с Распутин са "напълно очевидни", и добави, че вижда ролята си като на човек, който трябва да дисциплинира своенравните западняци.

"Когато децата вършат пакости, те се опитват да привлекат вниманието на баща си с всякакви неочаквани номера. Така че това, което американците трябва да направят, е да дойдат при баща си, да помолят за прошка и да започнат да се държат нормално", заяви Пригожин.

Распутин е убит през 1916 г. от група руски благородници, които се опасявали от растящото му влияние върху царското семейство, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

5

6екеr4о

27.01 2023 в 11:20

Дано по-скоро, уважаеми г-н Джони...

-529

4

6екеr4о

27.01 2023 в 11:19

Болшой красавчик!
С тая крива кратуна, опулена, на вид до докарва на немит задник, съвеЦки...

-1555

3

ob1

23.01 2023 в 15:28

На мен на Ам-гъл ми прилича, ама като не разрешава...

865

2

Constanza

23.01 2023 в 14:27

Не знаел точно историята на Распутин, ама разрешавал да го наричат така.

Ама те на Путин умни не му трябват.

2073

1

Johnny B Goode

23.01 2023 в 13:25

И като Распутин ще свърши, до няколко месеца.