Готвача на Путин кани Стрелков на фронта в ЛНР, иска да изпита бойния му опит (допълнена)

Готов съм да разгледам предлагания вариант на нормални бизнес преговори, отговори Гиркин

OFFNews 26 януари 2023 в 14:28 3260 2

Гиркин

Снимка Архив

Игор Гиркин-Стрелков

Основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин кани бившия министър на отбраната на ДНР Игор Стрелков (Гиркин) на фронта в самопровъзгласилата се ЛНР, за да "използва бойния му опит".

"Аз, в качеството си на старши началник на ЧВК "Вагнер", каня г-н Гиркин на фронта, за да проверя правилността на позицията му и да използвам, както той твърди, бойния му опит. Предлагам му да дойде на територията на ЛНР, за да бъде назначен на ръководна длъжност в съответствие с неговата компетентност, в някое от щурмовите подразделения", каза Готвача на Путин, като уточнява, че няма да може да му предложи висок пост, тъй като "трябва да покаже своите способности".

Самият Стрелков заяви по-рано, че Пригожин не бива да бъде допускан в публичното пространство.

"Смятам, че изявленията на Пригожин показват, че човек с неговото минало на престъпник и слуга не бива да бъде допускан до публичното пространство на Руската федерация, за да не демонстрира качествата на своя характер", изтъкна Стелков.

Според него ЧВК "Вагнер" са "отлична щурмова пехота", която би трябвало да намери "много по-ефективно приложение", отколкото при фронтални атаки.

В началото на декември Стрелков обяви, че се е върнал от войната в Украйна.

"Опит №3 да взема пряко участие в бойни операции срещу въоръжените сили на уважаемите партньори на Киев (сега те са наричани в справките [на Министерството на отбраната] като определени "бойци") не завърши с успех, въпреки че беше много близо до него", написа той.

Отговорът на Гиркин-Стрелков не закъсня. Той гласи следното:

"Смятам, че подобни предложения НЕ трябва да се правят чрез обществените медии. Или - след като бъдат обявени - те трябва да бъдат подкрепени и разработени чрез преговори по обичайния начин, т.е. чрез официалните представители на ЧВК "Вагнер". Което в Москва (или поне в Санкт Петербург), според мен, е повече от достатъчно.

Досега не съм получил никакви конкретни предложения - мога само да кажа, че съм готов да ги разгледам в рамките на горепосочения вариант на нормални бизнес преговори с военнослужещи от ЧВК. Нито повече, нито по-малко.

Моят телефонен номер е известен на половината от медийните холдинги в Русия и намирането му, мисля, не е трудно за г-н Пригожин и неговите служители.

Не съм готов да отида в ЛНР (бях там до края на ноември миналата година) само за да слушам предложения, които може да са неприемливи за мен."

На 17 ноември съд в Нидерландия осъди Стрелков и още двама обвиняеми за катастрофата на полет MH17 през 2014 г. в Донецка област. "Интерфакс" цитира източник, според когото руските власти няма да екстрадират Стрелков в Нидерландия, защото "руската конституция изрично забранява това".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1067

2

StinkingSonOf

26.01 2023 в 15:50

Точно така. Най-добрият начин да опровергаеш твърденията, че си терорист е да поканиш осъден терорист да ръководи нацистките ти отряди.

345

1

Джендо Джедев

26.01 2023 в 15:11

Псетата почнаха да се ядат. Става все по-интересно. Запасил съм се с пуканки! :D