Горските пожари в Австралия създават своя климатична система

OFFNews 04 януари 2020 в 21:12 9718 0

Снимка STATE GOVERNMENT OF VICTORIA

Горските пожари, които бушуват в Австралия, генерират толкова много горещина, че създават собствени климатични системи, включително и сухи светкавични бури и огнени торнада. Това съобщи противопожарната служба на щата Нов Южен Уелс, цитирана от "Ройтерс".

Посочва се и конкретното място, където е забелязано явлението, то се намира на по-малко от 300 км южно от Сидни.

"Над пожара Къроуън пламъците са оформили гръмотевична буря. Ситуацията е много опасна. Следете положението около вас и предприемайте съответните действия", се казва в инструкциите на службата, разпространявани в социалните мрежи.

Причината е оформянето на нещо, което НАСА нарича "огнедишащ облак" - вариант на купесто-дъждовни облаци, но предизвикани не от влага, а от изгорели газове. Името на това явление на латински е pyrocumulonimbus и се появява преди около 20 години. То е регистрирано по цял свят и през миналата година австралийският Съвет за климата обяви в доклада си, че в страната ще се появява все по-често.

Списание "Тайм" описва явлението, като огнения стълб над Хирошима, само че предизвикан от пожари. Височината на огнените облаци достига 7 км и като всмукват към пламъците студен въздух от околността те не само захранват още пожари, но и са изключително променливи.

Миналата седмица пожарникар бе погълнат в Нов Южен Уелс от огнено торнадо, предизвикването от "рухването" на такъв облак върху пожарната му кола.

Австралийската метоослужба обясни, че когато горещият дим стигне студената атмосфера и ледените кристали в нея, започват мълнии. Това, от своя страна, прави пожарите още по-опасни, тъй като мълниите подпалват нови и нови места на земята.

По данни към събота изгорели са над 60 000 кв. км и над 200 пожара се разрастват, като някои от тях се сливат в нови мегапожари. Жертвите поне 23 (половината от тях само тази седмица), а за природата последиците са катастрофални - около 500 милиона убити животни. Температурите в района са изключително високи - само в Сидни днес регистрираха 45 градуса по Целзий.

Пожарите в югоизточната част на континента продължават месеци, предшествани от дълъг период на жега и суша. Над 100 000 жители са евакуирани от трите най-критични щата – Нов Южен Уелс, Виктория и Южна Австралия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови