Google в съдебен процес за $7 млрд. заради патент за AI

OFFNews 09 януари 2024 в 13:50 942 1

Google

Снимка Архив

Google

Google ще се изправи пред федерален съд в Бостън във вторник в съдебен процес по обвинения, че процесорите, които използва за захранване на технологията за изкуствен интелект в ключови продукти, нарушават патенти на компютърен специлист, съобщава "Ройтерс".

Singular Computing, основана от Джоузеф Бейтс от Масаузетс, твърди, че Google е копирала неговата технология и я е използвала за поддръжка на функциите на изкуствения интелект в Google Search, Gmail, Google Translate и други услуги на Google.

Singular е поискала парично обезщетение в размер до 7 млрд. долара, което би било повече от два пъти от най-голямото присъдено обезщетение за нарушение на патент в историята на САЩ.

Говорителят на Google Хосе Кастанеда нарече патентите на Singular "съмнителни" и заяви, че Google разработва своите процесори "независимо в продължение на много години".

"Очакваме с нетърпение да изясним ситуацията в съда", каза Кастанеда.

Адвокатът на Singular отказва да коментира случая.

Очаква се процесът да продължи две до три седмици, посочва "Ройтерс".

В жалбата на Singular от 2019 г. се казва, че Бейтс е споделил с Google своите иновации в областта на компютърната обработка между 2010 и 2014 г. Singular твърди, че Tensor Processing Units на Google, които подобряват възможностите на технологичния гигант за изкуствен интелект, копират технологията на Бейтс и нарушават два патента.

В иска се казва, че схемите на Google използват подобрена архитектура, открита от Бейтс, която позволява по-голяма изчислителна мощност и е "революционизирала начина, по който се осъществява обучението и изводите на ИИ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!