Голям горски пожар изпепелява остров Крит

Жителите на четири села са евакуирани

OFFNews 06 април 2024 в 14:07 1860 1

пожар

Снимка Интернет

Голям горски пожар бушува на остров Крит. Властите евакуираха няколко села.

Центърът на пожара е около град Йерапетра в много висок терен, съобщават от Гражданска защита. С информация по мобилните телефони евакуират жителите и гостите на четири села, съобщи БНР.

Пожарът се разраства във всички посоки заради силния вятър. Поривът му е 8-ма степен по скалата на Бофорт и е невъзможно да се ограничи огънят, коментират пожарникарите, които са на мястото. Пожарни коли също не могат да участват в гасенето поради голямата височина и гъста горска растителност.

Кметът на Йерапетра съобщава, че единствената възможност за реакция е с вертолети да се гаси по въздух, но силен вятър ограничава и тази възможност. В района на огъня са съсредоточени всички сили на пожарната и Гражданска защита на острова. Към момента няма опасност за хората.

Властите приканват всички в близост до огъня да изпълняват разпорежданията на полицията и наредиха превантивна евакуация на селата Ахлия, Галини, Агия Фотия и Маврос Колимпос, където живеят около 300 души, тъй като огънят се е приближил до някои къщи.

Около 120 пожарникари се борят с огнената стихия, подпомагани от два хеликоптера.

На острова има още два пожара, отбелязва гръцкото издание "Катимерини". Единият е в района на Амудари близо до Миртос, а другият - в тревиста зона в Малес, Йерапетра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки