Гледайте на живо пълното слънчево затъмнение сега

OFFNews 08 април 2024 в 21:05 8317 3

Затъмнение

Снимка Getty images

Затъмнение

От 21:17 ч (българско време) настъпва пълно слънчево затъмнение, видимо от Северна Америка, което е второ затъмнение за тази година (след лунното от полусянката на Земята на 25 март).

Освен това то е най-интересното астрономическо явление за 2024 г, поради продължителната си пълна фаза, разказват от Катедра Астрономия към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Една от загадките на Вселената - пълното слънчево затъмнение

Сянката на Луната ще "докосне" Земята в Тихия океан, ще премине през Мексико, САЩ и ще завърши в Канада. Милиони хора ще се възхищават на рядкото явление, което винаги предизвиква удивление, но също така представлява научна и икономическа възможност, съобщават Асошиейтед прес и АФП.

В САЩ десетки милиони души живеят в района, където пълното затъмнение се вижда за няколко минути, показват данни на НАСА.

НАСА излъчва своето официално отразяване на слънчевото затъмнение за 2024 г.

По време на затъмнението Слънцето и Луната са в съзвездието Риби.

Вижте в колко часа българско време ще започне пълното слънчево затъмнение

Явлението се случва при възходящия възел на лунната орбита. Максималната фаза ще настъпи един ден след лунния перигей, т.е. ден след момента, в който Луната се приближава максимално до Земята, обикаляйки я по своята елиптична орбита. Поради това Луната ще бъде с по-голям видим диаметър, което ще повиши продължителността на пълната фаза – до 4 минути и 28 секунди за наблюдател от района на град Гомес Паласио, щата Дуранго, Мексико.

Пълни затъмнения се случват, когато Луната се окаже точно между Земята и Слънцето, временно блокирайки светлината от нашата звезда посред бял ден.

Слънцето е около 400 пъти по-голямо от Луната, но се намира 400 пъти по-далече, така че двете небесни тела изглеждат сходни по размер.

Събитието трябва да бъде видимо първо в западната част на Мексико от 18:07 ч. по Гринуич. След това траекторията ще премине през 15 американски щата - от Тексас до Мейн, преди пътят му да завърши в източната част на Канада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

3

БотоксПутю

09.04 2024 в 00:14

Taka e, с HAARP местят Луната на където им каже Байдън.

345

2

Джендо Джедев

08.04 2024 в 22:18

Няма да се учудя ако видя аз социалките вопли в стил "Пак с нещо ни облъчват", "Това са го направили, за да скрият нещо от нас" и прочее. А, да, и HAARP...

11024

1

Комита

08.04 2024 в 21:23

Няма ли пряко предаване по БНТ, та ни залъгвате със стрийм от NASA? Ако не схваща тази смешка, малка е за теб... :)))
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки