Главнокомандващият Залужни: Москва подготвя зад Урал армия от 200 хиляди за нов поход срещу Киев

Военен номер 1 на Украйна признава пред "Икономист", че за несправяне на фронта е уволнил 10 генерали, а един се е застрелял

OFFNews 15 декември 2022 в 20:17 13348 5

Валерий Залужни

Снимка Офис на президента на Украйна

Валерий Залужни

Руската армия подготвя около 200 хиляди нови войници без съмнение ще тръгне на нов поход срещу Киев. Така прогнозира главнокомандващият на ВСУ ген. Валерий Залужни в интервю за „Икономист“. В разговор с изданието той признава, че от началото на войната е уволнил десетима генерали за това, че не се справят, а един се е застрелял.

„Руската мобилизация проработи. Не е вярно, че техните им проблеми са толкова ужасни, че тия хора няма да се бият. Ще се бият. Царят ги е пратил на война и те отиват на война. Изучавал съм историята на двете чеченски войни, там беше същото. Те може да не са толкова добре оборудвани, но независимо от това представляват проблем за нас. По наши оценки техните резерви са около 1.2 – 1.5 милиона души. Руснаците готвят близо 200 хиляди души там някъде зад Урал както по време на втората световна война, но те няма да могат да обърнат ситуацията в полза на руската армия. Аз не се съмнявам, че ще те направят още един опит към Киев“, казва Залужни.

Украинският пълководец смята, че още през януари, но по-вероятно през пролетта, Руската федерация ще може да предприеме голямо настъпление и предупреждава, че Украйна я очакват няколко тежки месеци напред.

Затова, според главнокомандващия на ВСУ „има много важна за нас стратегическа задача – да създадем резерви и да се подготвим за войната, която може да се състои през февруари, в най-добрия случай през март, в най-лошия – в края на януари.

Загубите на руските окупатори от началото на пълномащабното им нахлуване в Украйна са достигнали 96 500 души, 2975 танка и стотици единици военна техника.

„Подготвят си боеприпаси, не много добри, но все е нещо. Но това няма да са онези ресурси, които биха могли да бъдат натрупани за две години примирие. Това ще е мизерно, и бойният потенциал ще бъде много, много нисък. Дори той (Путин, б. р.) да набере още 1 милион души в армията, за да ги хвърля с трупове, както правеше Жуков, и това няма да донесе желания резултат“, - отбелязва военен номер 1 на Украйна.

Главнокомандващият отбелязва в интервюто и недостига на ресурси у самата украинска армия. По думите му само за излизането на ВСУ на границите от 23 февруари са нужни стотици гаубици, танкове, БМП, които сега ги няма. Той отбелязва, че с това оръжие, с което разполага в момента ВСУ не може да се провеждат големи операции, „макар ние сега да работим над една“.

Знам, че мога да победя този враг. Но на мен ми трябват ресурси. Трябват ми 300 танка, 600-700 МБП, 500 гаубици. Тогава си мисля, че е напълно реално да излезем на рубежите от 23 февруари. Но аз не мога да го направя с две бригади. Получавам, каквото получавам, но то е по-малко от това, което ми трябва.
„Икономист“ отбелязва, че независимо на есенните успехи на бойното поле, украинският генерал не звучи триумфално, в това число и заради засилените атаки срещу Украйна. „Струва ми се, че сме на ръба“, - казва Залужни, отбелязвайки, че руските атаки могат окончателно да изкарат от строя енергийната мрежа на страната. Когато жените и децата на войниците започнат да замръзват, в какво настроение ще са бойците? Без вода, светлина и топлина можем ли да говорим за подготовка на резерви за продължаване на борбата?“, отбелязва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1730

5

Ivan

20.12 2022 в 19:26

Е.....м ти ограничената специална операция?!?! 200 хил. + до момента сган руска, нахлула в Украина .....Пасмината в Кремъл, предизвикала това-на подсъдимата скамейка (както в Нюрнберг ) пред света!!! Да ги избесят всичките изроди, предизвикали трагедията на един народ!

-529

4

6екеr4о

16.12 2022 в 11:30

Наистина е голям Пич този Генерал! Но болезнената му откровеност наистина ме плаши...

-240

3

редовно четящ

16.12 2022 в 10:16

РуZZия неотклонно напредва към заслужения си край.

2099

2

Mateevk

15.12 2022 в 22:22

Голям пич е този! Стискам му палци. Дано успее, защото от него зависим и от армията му, на която ние специално не помагаме.

-1395

1

AlexT

15.12 2022 в 20:43

За да не бъдете “БАН-вани” в “българския ФЕЙСБУК” – от руснаци и други ЦЕНЗУРИ там,  трябва да пишете само така , в този дух ..:
Вече девет месеца братската съветска армия се бори и унищожава фашистите в Украйна , на които американския империализъм и фашистките държави от НАТО , помагат , за да воюват срещу нас, пазителите на чистото православие , нападайки ни !! . Нашият генерален секретар, на кон или без кон, гол до кръста или още повече, преизбиран демократично от нас и заслужено ръководещ ни от Кремъл, желаем дълъг живот. Нашите КГБ свещеници да го благославят всяка седмица , за да се бори за нашето комунистическо бъдеще, за евтина водка, да прибави нови територии към славаната ни рОдина , мирната рус ! Пожелаваме успешно изтребление на всички фашисти в Украйна и тези в Източна Европа , с всички възможни средства !! Слава путину ! Слава миротворец Путин !