Главният палестински преговарящ с Израел почина от COVID-19

OFFNews 10 ноември 2020 в 12:51 1964 0

Главният секретар на Организацията за освобождение на Палестина и главен преговарящ с Израел Саеб Ерекат почина на 65-годишна възраст, след като се зарази с COVID-19. Това съобщиха от кабинета на президента Махмуд Абас, предаде Би Би Си.

Ерекат беше главният преговарящ на палестинците в мирните преговори с Израел през последните 25 години.

"Саеб Ерекат почина в болница в Ерусалим, където беше приет на 18 октомври", допълват властите. Приет е в тежко състояние и е бил поставен в изкуствена кома. 

Според лекарите лечението му е "огромно предизвикателство", тъй като през 2017 г. е претърпял белодробна трансплантация, имал е "отслабена имунна система и бактериална инфекция".

Той помогна за преговорите за знаковите споразумения от Осло през 1993 г., които допринесоха за създаването на Палестинската автономия.

Саеб Ерекат се бореше усилено за това конфликтът с Израел да се прекрати с да се приеме решение за две държави. Главният преговарящ призоваваше за международни санкции срещу Израел заради окупацията на Западния бряг, Източен Йерусалим и Ивицата Газа, както и за бойкот на израелски компании, опериращи в окупираните територии.

Ерекат е роден в Йерусалим през 1955 г., но е израснал в Йерихон. През 1972 ч. се премества в САЩ, където получава бакалавърска и магистърска степен по международни отношения. По-късно печели стипендия за докторска степен във Великобритания по разрешаване на конфликти. Завършва през 1983 г. и започва да пише статии за палестинския вестник "Ал Кудс", в които призовава за диалог между палестинските и израелските учени.

След като помага за изработването на историческите мирни споразумения от Осло от 1993 и 1995 г., Ерекат става главен палестински преговарящ. Освен преговарящ, Ерекат е бил и министър на местното управление в Палестинската администрация и е представлявал Йерихон в Палестинския законодателен съвет.

Ерекат се бори със здравословни проблеми в продължение на няколко години. Получава инфаркт през 2012 г., а през 2017 г. претърпя белодробна трансплантация в болница в американския щат Вирджиния.

Има четири деца - дъщери близнаци и двама сина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки