Гласуването на референдума в Kрим започна

OFFNews 16 март 2014 в 07:56 4528 35

Бюлетината

Снимка Ройтерс

Бюлетината с двата въпроса

Крим днес гласува "за" и "против" присъединяването към Русия. 1205 секции за референдума бяха отворени в 8 ч местно (и българско) време при голям обществен интерес. Пред много от тях опашки имаше още преди началния час.

На референдума се поставят два въпроса: "1. Съгласен ли сте с присъединяването на Крим към Русия като субект на Руската федерация? 2. Съгласен ли сте с възстановяването на конституцията на Република Крим от 1992 г. и за статута на Крим като част от Украйна?"

Руската агенция "РИА Новости" съобщава за изключително висока активност на вота. Премиерът на Крим Сергей Аксьонов беше един от първите гласоподаватели - общо около 1,5 милиона души.

В същото време временният президент на Украйна Александър Турчинов призова украинците да не участват в гласуването, организирано от сепаратистите. Същият призив отправи и лидерът на кримските татари Рефат Чубаров.

Медиите в Украйна вече отразиха и първите сигнали за нарушения. Вестник "Украинская правда" цитира случаи на допускане на руски граждани да гласуват, макар да не са в избирателните списъци. Вестникът даде пример с две журналистки, руска гражданки, която имат разрешително за пребиваване в Симферопол. Имената им не са били в списъците, но изборната комисия просто ги вписала в отделен списък и им дала бюлетини.

Международните наблюдатели, които провеждат мониторинг на референдума за статута на Крим, не са забелязали никакви нередности до този момент, предаде на свой ред Газета.ру, като цитира депутатът от полския парламент Матеуш Пискорски, който оглавява делегацията. „Много е важен фактът, че представителите на татарското малцинство също участват в референдума”, е казал още депутатът. Би Би Си съобщава различна информация - според репортер в Бахчисарай, където населението е 80% татарско, нито един от интервюираните представители от този етнос не е гласувал.

Хронология:

16 часа

Министър-председателят на Крим Сергей Аксьонов прогнозира, че до края на деня ще гласуват 85% от хората с право на глас. До 15.30 часа в Севастопол около 60% от населението е упражнило правото си на глас в референдума.

15:30 ч

Донецк: Проруски демонстранти нахлуха в сградата на прокуратурата в Донецк. Стигна се до агресия, има двама ранени полицаи. Тълпата развява руски знамена.

15 ч

Хакери, базирани в САЩ, са хакнали официалния сайт на референдума, обяви РИА Новости. От избирателната комисия на Крим обявиха, че до 14 часа са гласували 54% от хората с право на глас на полуострова. Министър-председателят на автономната република Сергей Аксьонов пък обяви, че референдумът може да се счита за успешно проведен.

14 ч

Към 12:00 ч активността е 44%.

12:40 ч

Би Би Си съобщава, че проруски демонстранти са щурмували седалище на Националната агенция за сигурност в град Донецк чупейки прозорците на сградата. Свалили са украинския флаг и са издигнали руския.

12 ч

По официални данни 30% от гласоподавателите са отишли до урните в първите два часа след отварянето

8 ч

Изборните секции отвориха.

Върховният съвет на Крим по-рано този месец прие Декларация за независимост и се обърна към Москва с молбата автономната република да бъде приета в Руската федерация. Това решение трябва да бъде потвърдено с волята на жителите на полуострова с днешния вот.

Междувременно ООН прие резолюция, според която резултатът от референдума няма да бъде зачетен за валиден от световната общност. Много от световните сили предварително обявиха, че не биха признали легитимността на референдума, тъй като той се провежда под военен натиск. Такава е и позицията на българската държава.

Първоначално референдумът трябваше да се проведе на 25 май, после датата бе изтеглена на 30 март, а най-накрая - на 16 март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!