"Гласът на Русия" заговори за нова държава на Балканите: Република Сръбска

OFFNews Последна промяна на 21 март 2014 в 15:23 41520 10

Баня Лука. Снимка: wikimedia

С времето на картата на света може да се появи нова независима държава - Република Сръбска. Сега тя е част от Босна и Херцеговина.

Това се посочва във фичър на държавното радио Голос России. Препечатваме го без съкращения:

Лидерът на Република Сръбска Милорад Додик последователно отстоява идеята за нейната независимост. При това, както твърдят експертите, юридическите основания за обявяването на независимостта на Баня Лука са много по-големи, отколкото тези на Косово.

„Щом международната общност даде право на Косово да бъде независимо, това открива възможност някога и Република Сръбска да стане независима”. Това изявление направи преди година Милорад Додик. А в началото на 2008 г., когато Додик бе премиер, парламентът на Република Сръбска прие резолюция, в която се казва, че босненските сърби могат да излязат от състава на Босна и Херцеговина, ако повечето страни-членки на ООН и държавите от ЕС да признаят независимостта на Косово. До края на 2012 г. тези условия бяха изпълнени.

Баня Лука има много причини да се стреми към развод със Сараево. Самата Босна и Херцеговина за много живеещи в нея сърби е изкуствено образувание. При това Република Сръбска е икономически най-развитата част от тази държава. Необходимостта да се координират всички важни решения, не само на федерално ниво, но също така и с представителите на ЕС, жителите на Република Сръбска възприемат като ненужно бреме. Има и други обстоятелства, които подтикват Баня Лука да обяви суверенитет, разказа експертът Елена Пономарьова:

- Когато през 1995 г. беше подписано Дейтънското споразумение, в него бяха определени положенията, които дават относителна свобода на Република Сръбска. Сега там протича така наречената мека ревизия на Дейтънските споразумения, което всъщност означава загубата дори на тази малка част от суверенитета, която има Република Сръбска. Това се отразява, например, непосредствено на избора на партньори. Република Сръбска се интересува от развитието на енергийното сътрудничество с руските компании. От своя страна, западните страни, особено с оглед на събитията около Крим, се опитват по всякакъв начин да блокират това. Такъв натиск, разбира се, не устройва Република Сръбска.

Трябва да добавим, че в самата Баня Лука също следиха събитията в Крим с голям интерес.

„Решението за независимостта на Косово беше прието от група физически лица, определящи се като парламент, но в действителност той не включваше представители на цялата територия”, - каза Милорад Додик. След което добави, че провъзгласяването на суверенитета на Крим е законно, тъй като „това е било решението на народа”. Според Додик, жителите на Крим са изразили мнението си в съответствие с всички международни стандарти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.03 2014 в 00:10

Rusnacite sega ispolzvat znachitelnoto si voenno nadmoshtie koeto imat nad zapadnite si partniori ..i si pravqt kakvoto si poskat....
qvno sa reshili da se obarnat kam Kitai... ida ignorirat targovskite si otnosheniq s Evropa...v momenta ot sankcii sreshtu russia poveche gubi Evropa.....i zatova ...sankciii nqma da ima....

22.03 2014 в 20:38

Защо тези миризливи руснаци не си стоят там където им е мястото - над печката и да си варят самогона вместо да сеят раздори. Москва отдавна се опитва да цеяи Балканите на свои и чужди, за да си запази едните в своята зона на влияние. Пример. До голяма степен македонският език е творение на руските шарлатани. Първият факултет по македонски език е създаден в Ленинград по време на империята на злото. Далече преди това Кремъл рзби на пух и прах идеята за балканска федерация, защото подобно животно щеше да е твърде голямо за дресура в рския цирк. Русия винаги се е преструвала по отношение на България. Братството на рсунаците винаги е било на много висока цена, коят все България е плащала. Сега, когато България е вече част от друго семейство беше наречена троянски кон и какво ли не още. Хора, отворете иси очите и прозрете, мястото на България е там, където е било винаги - в истинската цивилизация.

22.03 2014 в 00:14

Време е да се отделят от Сърбия българското Поморавие и унгарска Воеводина.

21.03 2014 в 19:05

Кирлив Потник, свиквай да си бършеш гъза с потника, че в Блядостан пак ще има опашки гъзпапир!!!

21.03 2014 в 18:44

хахаха попотника се опитва да пише като Азаров на украински хахаха душица мила

21.03 2014 в 18:42

Блядлостратор и Шития Лiрд,
не се спомням някое от извратените ви желания да се е сбъднало.Мечтайте за нещо по-позитивно.

21.03 2014 в 16:54

то понеже в русията всичко им е цъфнало и вързало и сега се чудят дали още една държава на балканите няма да се впише добре в шаренията.
ето вместо да се похвалят, че централната им банка изля още 20-30 млрд долара за да дръпне рублата малко от пързалката и вече едно евро не струва 51 рубли ами 49 те се хванали с балканите

21.03 2014 в 16:43

@Боя се от пожар
какви сухари, какви свещи, ще ни трябва само бял чаршаф и бавно към гробищата, за да не всяваме паника,както казвахме на изпита за гражданска защита едно време.

21.03 2014 в 16:37

Мили Боже! Точно преди 100 години от Сараево започна Първата световна война. Дали е писано историята да се повтори ? ( Сараево е близо до Баня Лука).

21.03 2014 в 16:14

Усещате ли как пожарът ни обгражда ? И от изток, и от запад.
От днес намирам за благоразумно и наложително: В раницата под леглото консерви за десет дни, сухари, вода, кибрит и свещи ! Слава Богу, вече няма нужда от отопление.
Спомнете си официалния марш на Работническо-селската червена армия: ".....мы разжигаем пожар мировой, церкви и тьюрмы сравняем с землей !..."