Гладуващо семейство в Афганистан продаде бебето си за 500 долара

OFFNews 26 октомври 2021 в 09:44 1821 1

Снимка Getty Images/Архив

Гладуващо семейство в Афганистан е било принудено да продаде бебето си за 500 долара, предаде Би Би Си. 

Афганистан е изправен пред най-голямата хуманитарна криза в света, като в страната се наблюдава рязко влошаване на ситуацията, след като талибаните завзеха властта през август. Милиони афганистанци ще бъдат застрашени от глад тази зима, ако не се предприемат спешни действия, съобщи Световната програма по прехраната към ООН.

След като талибаните поеха властта в средата на август, проблемите в страната се задълбочиха. След 15 август Западните сили спряха помощта, а Световната банка и Международният валутен фонд прекратиха плащанията. 

Репортерът на Би Би Си Йогита Лимайе пътува до "Лекари без граници" в Херат, в западната част на страната, като става свидетел на тежката ситуация на място.

Пред Лимайе майката на бебето казва: "Другите ми деца умираха от глад, така че трябваше да я продадем (момиченцето - бел. ред.). Как да не съм тъжна, та тя е мое дете". Жената добавя, че ѝ се иска да не го е правила. Съпругът ѝ събира боклуци, но не печели достатъчно.

Гладуваме! В момента нямаме нито брашно, нито олио вкъщи. Нямаме нищо, казва той пред Би Би Си. "Не знам какво ще е бъдещото на дъщеря ми, не знам и как ще се почувства за това, което направих", допълва бащата на невръстното момиченце. 

След като детето проходи, ще бъде отведено от мъж, платил за него вече повече от половината сума. Момиченцето ще има ново семейство след няколко месеца и ще се омъжи за детето на купувача си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!