Гингрич обеща на САЩ база на Луната

OFFNews 26 януари 2012 в 18:30 1813 1

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия  Нют Гингрич обеща на американския народ построяване на база на Луната до 2020 година, ако спечели изборите тази есен. Той обаче първо ще трябва да измисли начин да стигне дотам след пенсионирането на програмата за совалки. В момента НАСА не може да стигне дори до Международната космическа станция без външна помощ.

Обещанието дойде по време на визитата на Гингрич в Коко, Флорида. Той се оплака, че НАСА били твърде бавни и неефективни и би предпочел да види по-смели действия за покоряване на космоса.

„До края на втория ми мандат ще имаме първата перманентна база на Луната и тя ще бъде американска“, категоричен е Гингрич.

Той спомена, че също така би желал да направи и колония, но не дава ориентировъчна дата за нея. Той припомни, че преди много години е предложил закон,след като събрал петиция от 13 000 американци, които искат да отидат на Луната и да я обявят за американски щат. САЩ се опитва да построи база на спътника ни от времето на Джордж Буш-младши, като там крайният срок също бе 2020-а година. Когато Обама дойде на власт обаче, той получи доклад, в който се казва, че финансирането на проекта ще трябва да се увеличи много, заради което президентът е спрял програмата. Гингрич е решен да построи и превозно средство, с което астронавтите най-после да достигнат Марс: „Писна ми да ми казват, че трябва да се ограничаваме с технология, която е на 50 години.“

По негови думи пътуване до Марс ще коства стотици милиарди долари: „Нещо като 450 милиарда“, пояснявакандидат-президентът. Гингрич обаче има план да дава награди на стойност 10 милиарда на корпорации, които успеят да направят технологията по-евтина. „Ако някой го измисли, спестяваме 440 милиарда, ако пък не – не ни е коствало нищо.“ Според него НАСА отделя твърде много време в изучаване на технологиите. Вместо това те трябва да ги строят и да ги тестват. „Щяхме да сме много по-добре, ако изучаваме само 1% от нещата и увеличим експериментирането десетократно“, казва той. Гингрич е популярен със стремежа си към космоса и технологиите, заради което през 80-те и 90-те години на миналия век дори е получил прозвището Нют Скайуокър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови