Гигантски айсберг с размерите на Лондон се откъсна от Антарктида (галерия)

OFFNews 26 януари 2023 в 12:02 2692 0

Снимка Британска антарктическа служба/Twitter

Aйсберг с размерите на Лондон се е откъснал от антарктически леден шелф, но не е свързан с климатичната криза, съобщи Британската антарктическа служба, предаде британското издание "Индипендънт".

Огромният айсберг, който е с площ от близо 1550 кв. км, се е откъснал от дебелия 150 метра леден шелф Брунт в неделя. Това е втората маса, която се откъсва през последните две години, след като пукнатина, известна като "Chasm-1", се разшири напълно през ледения шелф, уточниха от Британската антарктическа служба.

Сателитното наблюдение за първи път разкрива промени в "Chasm-1" преди малко повече от десетилетие, след като тя е била в покой в продължение на поне 35 години.  Събитията, свързани с разтопяването, са непредсказуеми в ледения шелф Брунт поради сложната му структура.

През февруари 2021 г. друг айсберг, станал известен като А74, се разтопи от шелфа и се свлече в море Уедъл. От Британската антарктическа служба заявиха, че новият айсберг е малко по-голям от А74 и вероятно ще се носи в същата посока поради течението. Името му ще бъде определено по-късно от Националния център по ледовете на САЩ.

Събитията, свързани с разтопяването, са непредсказуеми в ледения шелф Брунт поради сложната му структура. Британската антарктическа служба провежда изследвания в изследователската станция Halley VI на върха на ледения шелф, но през последните шест зими тя не е обитавана поради сложната и непредсказуема глациологична ситуация.

"Това събитие беше очаквано и е част от естественото поведение на ледения шелф Брунт. То не е свързано с изменението на климата. Нашите научни и оперативни екипи продължават да наблюдават ледения шелф в реално време, за да гарантират, че той е безопасен, и да поддържат изпълнението на научните дейности, които извършваме в Halley VI", коментира глациологът от Британската антарктическа служба проф. Доминик Ходжсън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!