Германските служби оценяват като ''висока'' опасността от руски кибератаки

OFFNews 01 април 2023 в 08:52 3255 0

кибер атаки

Снимка Pixabay

Русия подготвя мащабни атаки, подпомагани от частни IT компании

Германските служби за сигурност оценяват като висока опасността от кибератаки от страна на Русия, заяви говорителка на министерството на вътрешните работи, като същевременно отказа да коментира съобщенията, че Русия подготвя мащабни атаки, подпомагани от частни айти (IT) компании, съобщи ДПА.

"Потвърдихме атаките в миналото, без да коментираме настоящите медийни публикации", заяви вчера говорителката, като отбеляза, че властите работят в тясно сътрудничество, за да анализират и да се подготвят за евентуални нови атаки.

Коментарите й дойдоха, след като в няколко публикации се появиха предположения, че Русия планира да извърши мащабни кибератаки с помощта на софтуерни компании.

Изтекли поверителни документи сочат, че базираната в Москва айти компания научно-технически център (НТЦ) "Вулкан" е разработвала инструменти, които да позволят на държавните хакери да планират кибератаки и да разпространяват масово дезинформация и пропаганда.

Публикациите се основават на материали, изпратени до журналисти, които след това са били обработени от консорциум от 11 международни медии, в който влизат например "Пейпър трейл медия" и "Шпигел", а също вестниците "Гардиън", "Вашингтон пост" и "Монд".

Германските източници от сферата на сигурността обаче не са видели никакви доказателства за успешни кибератаки, вече извършени от НТЦ "Вулкан", посочва ДПА.

Германската министърка на вътрешните работи Нанси Фезер заяви пред "Шпигел", че в момента Федералната служба на криминалната полиция (BКА) ще се заеме с проблема като централна точка за справяне с кибератаки. В бъдеще службата трябва да може да идентифицира такива атаки на ранен етап и да ги спира, каза тя.

Запитана за възможността за т.нар. "ответни атаки" - извършвани от германските власти - Фезер заяви: "Не става въпрос за агресивни контраатаки. Но, разбира се, става въпрос за това да имаме правомощия да откриваме и спираме атаките. Ние обаче се нуждаем от тези правомощия и виждам, че най-добре е те да бъдат предоставени на ВКА", съобщи Цет Де Еф.

Медията посочва, че възможността работещи за германската държава хакери да използват собствените си кибероръжия срещу чуждестранни нападатели, от години предизвиква големи политически спорове. В коалиционното споразумение на сега управляващите ясно се казва: "Ние принципно отхвърляме хакерските атаки като средство за киберзащита". 

Фезер отдаде дължимото на "значителния експертен опит" на BКА, който е бил очевиден в нейната работа срещу глобалните мрежи в даркнет.

Тя обаче заяви, че са необходими промени в основния закон на Германия, за да се разширят правомощията на BКА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови