Германският здравен министър: До края на зимата всеки ще е ваксиниран, преболедувал или умрял от COVID-19

Катерина Колева 22 ноември 2021 в 14:45 9032 5

Снимка pixabay

Резкият скок на новозаболели от COVID-19 означава, че повечето хора в Германия, които не са ваксинирани, ще се заразят с вируса до края на зимата и някои от тях ще умрат.

Това заяви здравният министър на страната Йенс Шпан пред репортери в Берлин в опит да насърчи неваксинираната част от сънародниците си да не отлагат имунизацията..

“До края на тази зима почти всеки в Германия (...) ще е ваксиниран, преболедувал или умрял", каза Шпан.

Той призна, че думите му звучат цинично. "Но е вярно. С високозаразния "Делта" вариант това е много, много вероятно и затова толкова спешно препоръчваме ваксинация", обясни министърът.

Изказването му е във връзка с влошаващата се ситуация в Германия и бързото разпространение на "Делта" варианта на коронавируса.

Въпреки неограничения достъп по ваксини едва 68% от населението на страната е ваксинирано. Според експерти този процент не е достатъчен, за да бъде овладяна пандемията. 

Днес Германия е регистрирала 30 643 новозаразени, сочат данни от института "Роберт Кох". С това, от началото на пандемията досега, случаите нарастват до 5,3 млн. души.

От днес страната въвежда нови по-строги мерки, за да ограничи нарастването на случаите на новозаразени от COVID, предаде БТА.

В Саксония всички културни и развлекателни съоръжения, барове, клубове и дискотеки са затворени, с изключение на библиотеките. Но ограниченията няма да важат за магазините, които осигуряват основните ежедневни нужди на населението.

За неваксинираните в Саксония ще влязат в сила допълнителни ограничения - те няма да имат право да излизат от домовете си без уважителна причина между 22 часа и 6 часа, когато седмичната заболеваемост в техния район превиши 1000 на 100 000 души.

Междувременно в югозападната провинция Баден-Вюртемберг само в три района ще бъде разрешено на неваксинираните да напускат домовете си между 21 часа и 5 часа.

В северната провинция Шлезвиг-Холщайн само ваксинираните или прекаралите болестта ще могат да участват в развлекателни събития на закрито.

Германски политици обсъждат и въвеждането на задължителна ваксинация срещу COVID-19 за всички граждани.

"Достигнахме точката, когато ясно трябва да кажем, че се нуждаем от де факто задължителна ваксинация и локдаун за неваксинираните", написа в Die Welt Тилман Кубан, водачът на младежкото крило на християндемократическия съюз на Меркел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

5

ваксиниран

22.11 2021 в 17:48

А, също, на теория, локдаунът може да спре разпространението на заразно заболяване. Просто трябва НИКОЙ да не се вижда с НИКОГО по никаква причина за 2-3 седмици.

1331

4

ваксиниран

22.11 2021 в 17:46

Болниците са пълни масово с неваксинирани - и в България, и по цял свят. Ваксинирайте се и не пълнете болниците.

2000

3

clinical

22.11 2021 в 17:06

@Смехоранчо Пансов
Брате! Как да стане ми кажи това?
Могат да се говорят глупости, само когато не се гледат конкретни числа. А те са:
Население - 84 милиона. Направени тестове - 82 милиона. Открити случаи за повече от година и полвина - 5 милиона.
Значи колко време ще отнеме, викаш?
Смъртността е 2% там...
И не на последно място - тези, които са ваксинирани и все пак умират от Ковид, те по-леко ли го изкарват до преди да умрат?
Просто питам...

8959

2

Станчо Панса

22.11 2021 в 16:50

До края на зимата всеки ще е преболедувал от Ковид.
Независимо дали е ваксиниран или не. Ваксината само помага за по-леко изкарване на вируса.

2000

1

clinical

22.11 2021 в 15:36

Локдауните не спират вируса.
Универсалното „маскиране“ не спира вируса.
Милионите ограничения на обществото и затваряния на бизнеси, не спират вируса.
И сега стана ясно, че дългоочакваното чудо на иРНК ваксинация не спира вируса.
За 6 месеца чухме следните неща:
”Няма да се разболеете от Коронавирус, ако се ваксинирате.”
”Ваксинираните хора не прихващат вируса и не се разболяват.”
Най-накрая: ”Всички тези ваксини са 100% ефективни срещу хоспитализация и смърт.
Сега обаче е още един сезон на локдауни, рестрикции и обичайните, безмислени „мерки за обществено здраве“. След над 7,5 милиарда поставени ваксини, тези от вас, които са изучавали данните в детайли, откриха, че всички изказани по-горе становища, подкрепени от някои от световно признатите здравни учени в света, са пълни безсмислици. Световните правителства, с подкрепата на Големите Технологии убедиха масите хора, без нито едно безспорно доказателство, че неваксинираните са виновни за продължаващия Ковид проблем.