Германски военен издавал тайни на Русия, за да спаси близките си при ядрена война

OFFNews 27 май 2024 в 14:22 1929 1

Снимка GettyImages

Бивш германски военен е осъден на три години и половина затвор за споделяне на секретна военна информация с Русия след избухването на войната в Украйна. Подсъдимият Томас Х. е признат за виновен, че е предал информация по собствена инициатива от службата за военни поръчки, където е служил, съобщава АФП.

54-годишният мъж е признал престъплението. Той е заявил, че се е надявал да получи в замяна информация, която да му помогне да изведе семейството си навреме на безопасно място в случай на прерастване на конфликта в ядрена война.

Прокурорите са обвинили Томас Х., че е снимал стари документи за обучение, свързани със системи за боеприпаси и самолетни технологии, и е пуснал материалите през пощенската кутия на руското консулство в Бон.

Обвиняемият се е обърнал към руското генерално консулство в Бон и руското посолство в Берлин и е предложил сътрудничеството си през май 2023 г.

"Той е предал информацията, която е получил в хода на професионалната си дейност, за да бъде тя предадена на руска разузнавателна служба", сочат прокурорите.

Обвиняемият посочва, че загрижеността му за евентуална ескалация на войната в Украйна го е накарала да се обърне към руската страна.

Той се е притеснявал от възможността доставките на системи за тежко въоръжение от Берлин за Украйна да въвлекат Германия в конфликта.

Делото за шпионаж е едно от няколкото, разкрити в Германия след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл. Интервю с Ангел Джамбазки от ВМРО