Германски министър подаде оставка заради плагиатство

Елица Мартинова 09 февруари 2013 в 17:14 2254 3

Анете Шафан, Снимка: Die Welt
Анете Шафан, Снимка: Die Welt

Министърът на образованието в Германия Анете Шафан подаде оставка, защото през декември бе обвинена в плагиатство в докторската си дисертация.

Канцлерът на страната Ангела Меркел съобщи, че е приела оставката на Шафан.

Преди дни бившият образователен министър се прости с докторската си дисертация, която е защитила преди повече от 30 години.

Сагата около Шафан се разрази след анонимни обвинения. Университът в Дюселдорф, където 57-годишната Шафан е защитила титлата си, направи проверка и препоръча да се започне процедура по отнемане на степента ù.

Решението бе взето на 22 януари от Философски факултет на университета „Хайнрих Хайне“ в Дюселдорф.

От 2011 г. Германия е залята от разобличения за плагиатство на политици. Най-високопоставеното лице, засегнато от разкритията, бе военният министър Карл-Теодор цу Гутенберг, който бе лишен от научна степен и трябваше да подаде оставка.

На фона на тази обстановка сайтът www.politplag.de, основан от Мартин Хайдингсфелдер – член на Пиратската партия в Германия, започна кампания по разследване на подобни случаи.

Срещу 20 евро всеки потребител може да въведе името на политика, чиято дисертация би искал да провери. Срещу такса от още 50 евро програмата на сайта открива подозрителни места в текста, за които има съмнение в плагиатство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!