Германия затваря офиса на Шрьодер, защото отказа да се дистанцира от Путин

OFFNews 18 май 2022 в 15:29 3799 1

Герхард Шрьодер

Снимка Getty Images

Герхард Шрьодер

Офисът на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер ще бъде затворен, а персоналът му - преместен от германските власти. Това се случва на фона на растящо недоволство от отказа му да се разграничи от руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Шрьодер е министър-председател на германската провинция Долна Саксания от 1990 г. до 1998 г., а от октомври 1998 г. до ноември 2005 г. е канцлер на Германия. След края на мандата му Шрьодер започна работа в руския газов концерн "Газпром". След инвазията на Руската федерация в Украйна почетното му гражданство на Хановер беше отнето. С отказа си да се откаже от ръководните позиции в руските енергийни компании и да се дистанцира от Путин Шрьодер изпадна в изолация. От него странят не само бивши негови политически съмишленици, но и приятели.

Като бивш канцлер, Шрьодер има право на държавно финансиран кабинет, но трите партии в сегашната управляваща коалиция на канцлера Олаф Шолц договориха парламентарно решение за закриване на офиса на Шрьодер. Мотивът е отказът на бившия канцлер да се дистанцира от Путин, когото нарича "близък личен приятел".

Германски медии твърдят, че Шрьодер (78 г.) печели от работата си в контролирани от Руската федерация компании далеч повече от 400-те хил. евро, които германската страна плаща за офиса му.

"Бюджетната комисия констатира, че бившият канцлер Шрьодер вече не изпълнява никакви задължения, свързани с предишния му пост", се посочва в решението на партиите. "Затова офисът ще бъде затворен."

Шрьодер е социалдемократ като Шолц. От живите политици той най-много е свързван с германската политика "промяна чрез търговия" – доктрина, според която близките икономически връзки са най-добрият начин за смиряване и интегриране на гигантския източен съсед на Европа, отбелязва Ройтерс. Но критиците му отбелязват, че войната в Украйна е показателна за провала на тази политика и обвиняват Шрьодер, който като канцлер съдейства за изграждане на повече газопроводи, които увеличиха енергийната зависимостта на Германия от Русия, която сега е станала враждебна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови