Германия ще достави на Украйна 7 самоходни гаубици

OFFNews 06 май 2022 в 17:12 1766 0

Германия се е споразумяла с Украйна да ѝ достави седем самоходни бронирани гаубици, каза днес в Слиач, Словакия, германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт, цитирана от БТА.

Берлин ще предложи също обучение за използването на артилерийските системи "Панцерхаубицен 2000", които се състоят от оръдие върху подвижна платформа, наподобяваща танк.

Със стандартни боеприпаси гаубицата има обсег на стрелба от 30 километра, а с далекобойни боеприпаси обсегът е възможно да достигне до 40 километра, съобщи германската армия.

Ламбрехт обяви доставката, отговаряща на поет по-рано ангажимент за изпращане на тежко въоръжение, по време на визитата си при германски войници в Словакия, които са разположени там, за да помогнат на НАТО да укрепи източния си фланг.

Германското правителство на канцлера Олаф Шолц бе обвинявано многократно от властите в Киев, че не прави достатъчно, за да помогне на Украйна да се защити от руската инвазия.

До миналия месец Берлин не проявяваше желание да снабдява Украйна с тежки въоръжения.

След засилване на натиска обаче както от страна на украинския президент Володимир Зеленски, така и от германски политици, правителството на Шолц през април промени курса и обеща изпращането на германски бронирани самоходни зенитни системи "Гепард" за Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови